Bourgogne

Er is maar één kant van één heuvel ter wereld, genaamd Côte D´Or, waar de kwaliteit van zowel Chardonnayals Pinot Noir ongeëvenaard is. Ze produceert intense wijnen die lang kunnen rijpen met een unieke intensiteit, transparantieen frisheid. Cisterciensers brachten deze unieke geologische formule van ligging, expositie, grond en ondergrond tot het kleinstedetail in kaart.

Vandaag respecteren hoofdzakelijk familiale bedrijven deze indeling met bijna 500 Premiers Crus en 32 Grand Crus,nog steeds en wordt deze eeuwenoude cultuur nog elke jaar geperfectioneerd. Voici les Bourguignons.

Domeinen

Domaine Michelot

Het domaine Michelot is al zes generaties eigendom van de Bourgondische familie Michelot. In de jaren zestig is het door de sterke persoonlijkheidvan Bernard Michelot kunnen groeien tot de huidige 19 hectaren wijngaarden die verspreid liggen over heel het dorp. Vandaag wordt het domein geleiddoor schoonzoon Jean-François Mestre en diens ambitieuze zoon Nicolas.

Een bezoek aan de prachtige gewelfde kelders is als een wandeling doorheen ´s werelds meest prestigieuze Chardonnay-wijngaarden met klinkende namenals Les Narvaux, Sous laVelle en Grands Charrons. In het zuiden eindig je, aan de grens met Puligny-Montrachet, met de heilige drievuldigheid vanMeursault : Premier Crus Les Charmes, Les Genevrières en Les Perrières.

Traditie en innovatie.

De verschillende percelen worden traditioneel bewerkt, waarbij de wijngaarden op een zo biologisch mogelijke manier wordt onderhouden . Innovatiezit vooral in de technologie van persing, de eerste gisting op edelstaal en de overheveling van hout terug op edelstaal om de wijn te laten rusten enuitklaren voor de botteling. De traditionele opvoeding op houten vaten blijft ongewijzigd behoudens het gebruik van 600 liter vaten in plaats van deklassieke ´tonneaux´ van 228 liter. Meer massa, minder oxidatie minder contact met hout.

Al 25 jaar bezoek ik Domaine Michelot. Het is altijd een vaste waarde geweest. Vele domeinen in en om Meursault zijn meegegaan in allerlei hypesen vinificatie grillen. Bij de Michelots wijzigt zich alles gestaag, weloverwogen. Het is geweldig om de nieuwe generatie aan het werk te zien.Nicolas ( 30 jaar) staat klaar en zijn enthousiasme, zijn reiservaring en modern inzicht zullen het domein ongetwijfeld weer vooruit duwen, gestaagen weloverwogen.

Kleine oogsten, grote wijnen.

Meursault wordt met zijn ligging net op de grens tussen het koelere klimaat van het Noorden en het zwoele Mediterrane weer van het Zuiden, al enkelejaren geplaagd door extreem weer met vorst en hagel. Op uitzondering van 2015 zijn er de laatste jaargangen vaak slechts halve oogsten in de kuipenbeland waardoor de prijzen oververhit geraakten. De grootte van het domein heeft deze te extreme prijsverhogingen min of meer kunnen slikken waardoorhun prijzen zeker aanvaardbaar blijven.

Culinaire combinatie

Bij een fles Michelot hoort een Bourgondische keuken, een rijkelijk gevuld bord met een genereuze saus. Zelfs de Bourgogne Chardonnay kan naast eenzeetong, griet of tarbot, gerust gevogelte in een roomsaus aan. Iets ouder smeekt de wijn om paddenstoelen, fazant of patrijs. De wijnen bezitten danook een rijkelijke textuur met de typische boter-noot tonen waar het uiteindelijk toch om te doen is in de Côte D´Or.

De wijnen


2015 Bourgogne Chardonnay

2015 Bourgogne Chardonnay, Domaine Michelot

Een fles met de weelderige overdaad van het topjaar 2015. Meteen drink-klaar dankzij een bijzondere maturiteit van de druiven die uiteraard volledigin Meursault zijn geoogst. Mini-Meursault met een fantastische plezier-prijs relatie.


2015 Bourgogne Pinot Noir

2015 Bourgogne Pinot Noir, Domaine Michelot

Ook de rode wijnen zijn in Meursault geoogst en hebben in 2015 die extra gloed meegekregen waardoor de wijn iets vleziger en zwoeler is. Ook deze flesproeft jong zeer goed, het fruit is zeer expressief en speels maar blijft edel zoals een Pinot Noir behoort te zijn. Hij kan alle vleesgerechtenbegeleiden maar bij kalfs of gevogelte staat hij het best.


2014 Meursault ´Les Narvaux´

2014 Meursault ´Les Narvaux´, Domaine Michelot

Les Narvaux is de ongekroonde Premier Cru van Meursault. Je herkent de wijn-en het zit al in de benaming- aan zijn nervositeit. De stenige ondergrondvan de wijngaard, net boven premier Cru Les Genevrières zorgt voor een minerale, ziltige ondertoon die de rijkelijke wijn een extra gelaagdheid meegeeft.Dit gecombineerd met de oude stokken die de familie Michelot bezit, maken van deze cuvée het paradepaardje van het domein.De wijn wordt in blinddegustaties steevast als Premier Cru aangeduid. 2014 is een zeer goed jaar voor witte Bourgogne maar de oogst is extreem klein geweest,de wijn bijgevolg zeer zeldzaam. Serveer hem bij uw beste beurre blanc, bearnaise, hollandaise of champignonroomsaus. Genot verzekerd! Dé wijn voor de feestdagen.


2015 Meursault ´Sous la Velle´

2015 Meursault ´Sous la Velle´

Sous la Velle gelegen onderaan het dorp is een wijngaard die vroeg rijp is en als eerste wordt geoogst. Deze Meursault is jong drinkbaar omdat hij steedsopulent en expressief is. Een proto-type Meursault voor Bourgogne liefhebbers met een voorkeur voor vette rijke Chardonnay met een weelderige mondtextuur.


2015 Puligny-Montrachet

2015 Puligny-Montrachet

´Pour compléter la gamme´ bezitten de Michelot´s één wijngaard net over de grens met Meursault onder Premier cru Clavaillon in Puligny. De wijn is steedsiets meer geknoopt en exotisch, bezit meer mineraliteit en krijgt minder de typische beurre-noisette.


2014 Meursault Premier Cru ´Les Charmes´

2014 Meursault Premier Cru ´Les Charmes´

Op de grens met Puligny ligt deze Charmerende premier Cru. Het perceel van de Michelots is aangeplant in 1957. De rijke rodeleemgrond is zeer kalkrijk. Door zijn zachte helling zuid, zuidwestelijk georiënteerd altijd een vette rijke Meursault. In 2014bezit hij mooie frisse zuren die doen denken aan geel citrusfruit.


2014 Meursault Premier Cru ´Les Genevrières´

2014 Meursault Premier Cru ´Les Genevrières´

Het hart van de Premier cru helling van Meursault. De Michelots bezitten 2 percelen. Eén zeer oude vigne in het hart van decru en één aande westkant tegen Les Poruzots. De onderliggende kalkrots zorgt voor mineraliteit die deze cru complexiteiten finesse meegeeft. Rijk, vet en rassig, Bourgondischer kan Chardonnay niet zijn.

Domaine Jean-Marc Millot

Wanneer je denkt dat elke vierkante meter in Bourgogne is in kaart gebracht en dat elk wijndomein isgeprospecteerd, elke fles al een dozijn keer is beschreven, dan ben je er waarschijnlijk weer even niet meer geweest.De generaties volgen elkaar op en jong talent kan op korte tijd een domein helemaal op de kaart zetten..

Alix Millot ´La Roux´, zoals haar jonge collega´s haar wel eens noemen, is zo´n jong talent.Ze staat als een blok naast haar vader, die zijn leven in de wijngaard en de kelder heeft doorgebracht en maar zeldennaar buiten kwam. Alix kijkt met open vizier naar haar collega´s en generatiegenoten en staat open voor wat erin de wijnwereld gebeurt.

De wijnen van Alix leveren bijna instant drinkplezier, ze bezitten zelfs in 2015 een korf aan rood, in plaats van zwartfruit, zijn transparant, maar bezitten tegelijk een edele ruggengraat met een ragfijne, fabuleuze tanninestructuur. Powerwithout weight !

Bovendien bezitten de Millots wijngaarden op de allerbeste percelen in het hart van de Côte D´Or, met GrandCrus als Clos Vougeot, Echezeaux, en Grands-Echezeaux grenzend aan la Romanée-Conti.

Wij hebben een ultra kleine allocatie kunnen krijgen in het grote jaar 2015, aan naar ´Bourgondische normen´,bescheiden prijzen´. Dit is Bourgognes best bewaarde geheim en een absolute geheimtip om nu in te palmen.

Peter Olaerts & Jean-Marc Millot

2015 Bourgogne Pinot Noir

2015 Bourgogne Pinot Noir

Elegante fruit gedreven pinot noir. Een en al drinkplezier en herkenbaar Côte de Nuits.


2015 Côte de Nuits Vieilles Vignes

2015 Côte de Nuits Vieilles Vignes

Wijngaard gelegen in Comblanchien. Warme rijpe aanzet iets zwarter fruit maar zeker nietoverrijp. Top prijs/kwaliteits verhouding, net geen Nuits-St-Georges. Deze wijn levert instantdrinkplezier maar kan tevens gemakkelijk een jaar of 10 rijpen.


2015 Côte de Nuits ´Faulques´

2015 Côte de Nuits ´Faulques´

Visitekaartje van het domein. De ´Clos des Faulques´ is al enkele generaties familiebezit.Oude stokken leveren een geconcentreerde, open Villages op. Pure essentie van pinot.


2015 Savigny-Les-Beaune

2015 Savigny-Les-Beaune

Bijzonder frisse pinot noir expressie. Elegant en vrouwelijk, dartel, speels maar meteen mooie densiteit. Ideale lunch wijn bij lichte gerechten.


2015 Vosne-Romanée

2015 Vosne-Romanée

Twee percelen : Maizières Basses en La Violette. ´Vosne´ in tannine opbouw, ´Vosne´in fruit expressie en bovenal wederom de typische handtekening van Alix Millot metrood fruit bovenop de duidelijke terroirexpressie, zo uniek voor deze gemeente.


2015 Vosne-Romanée Premier Cru ´Les Suchots´

2015 Vosne-Romanée Premier Cru ´Les Suchots´

Zeer expressieve premier cru met bijzonder veel complexiteit en expressiviteit in deneus. Geplet tussen Clos-Saint-Denis en Romanée-Saint-Vivant. Meer terroir als fruit. Top!


2015 Echezeaux Grand Cru

2015 Echezeaux Grand Cru

Hier overheerste de terroir op het fruit in de neus. Pas in de aanzet komt rijp fruitaanzetten in een bijna gewichtloze elegantie. De grip komt in de afdronk met een ragfijnetannine structuur die het pallet volledig filmt. De afdronk is persistent metterugkerende rijp, bijna smeltend rood fruit. Hier komt de grote jaargang 2015 tot zijnrecht.


2015 Clos de Vougeot Grand Cru

2015 Clos de Vougeot Grand Cru

Prachtig perceel boven aan de grens met Echezeaux waar ook Anne Gros zit. Meer vullingen kleur, diep en gebalanceerd door een goede aciditeit. Het filet stuk van de ClosVougeot.


2015 Grands-Echezeaux Grand Cru

2015 Grands-Echezeaux Grand Cru

Grenzend aan de wijngaard van DRC. Enorm gelaagd in de neus met duizelingwekkendediepte. Uiterst gebalanceerd met verleidelijk lichtvoetig fruit. Fantastische finale.Grote, grote wijn.

Domaine Benjamin Leroux

Sinds 1988 proeven wij Bourgogne in de diepte van Noord naar Zuid en terug, meerdere keren per jaar.Min of meer om de vijf jaar wordt er de laatste decennia een groot ´millésime´ gebotteld.

Mooi jaren als 1990- 1999- 2005- 2009 en 2010 hebben met 2015 een uiterst waardige opvolger.

Waarom U dit absoluut wil drinken?

2015 heeft gloed, diepte, ras en perfect rijp, fijn, fris fruit. De jaargang heeft het beste van 2009 en 2010 samenén het is een constante in bijna al de kelders die we bezocht hebben!

Volgende week proeven we ze nog eens ter plaatse maar van één kelder zijn we nu al zeker : de wijnen van Benjamin Lerouxzijn absoluut groots, wellicht zijn er crus bij die alles zullen overtreffen van wat hij tot nu in Bourgogne op fles heeftgetrokken en dat voor zowel de rode als witte wijnen.

Dit is allesomvattende mondvoorraad voor het volgende decennia! Hieronder een korte samenvatting van Stephen Tanzer,

The 2015 Red Burgundies: You Are So Going To Want Them

Stephen Tanzer:This will be one of the half-dozen top vintages for red Burgundy of the past generation.The vintage´s standout wines offer a rare combination of succulent deep fruit, mouthfilling density of texture, ripe fine-grainedtannins, and enough energy to ensure at least mid-term ageability. In terms of their consistent quality and broad appeal,2015 will be a difficult vintage to top.

When I asked producers to compare 2015 to an earlier vintage, most of them mentioned 2009 or 2005, although they tended immediatelyto point out how their ´15s differed from—and exceeded—these two sets of wines: less dominated by their warm vintage character andmore concentrated in the northern Côte de Nuits than the ´09s and less obviously tannic than the powerful ´05s. A few growersescribed their young 2015s as like a blend of ´09 and ´10, which strikes me as pretty reasonable.

2015 Is a Great Year for Village Wines. While the top crus of 2015 will be scarce and expensive, with the wines spread thinlyaround the world, this is a prime vintage for buying village wines. As there was sunshine to spare and most sites could thoroughlyripen their fruit, many of these wines are uncommonly sweet, fleshy and satisfying—and they offer the advantage of earlierdrinkability, good news for restaurants and those without consistently cool cellars. The dynamicBenjamin Leroux who routinely excels with both his whites and reds Burgundies.

Peter Olaerts & Benjamin Leroux Februari 2017

De wijnen

Les Rouges


SAVIGNY-LES-BEAUNE

SAVIGNY-LES-BEAUNE

88-89/100 (assembled in tank; from three lieux-dits, mostly Fourneaux vinified with whole clusters): Pretty, bright red. The noseoffers captivating red berry perfume. Pure, silky wine with raspberry fruit complicated by smoky minerality and soil tones and carriedby a firm spine of acidity. Finishes with fine tannins and good persistence.


2015 GEVREY-CHAMBERTIN

2015 GEVREY-CHAMBERTIN

90-92/100 (racked at the end of July; Leroux will offer 10,000 bottles of this juice, 60% of which comes from Les Seuvrées):Good medium red. Inviting, wonderfully expressive Gevrey aromas and flavors of raspberry, plum, redcurrant, spices, coffee and underbrush;shows a sexy liqueur-like richness. Then wonderfully silky and sweet, boasting excellent intensity and inner-mouth dried flower lift.Finishes with suave, fine-grained, late-arriving tannins and juicy lingering red fruits. Should make a very suave village wine.


2015 VOSNE-ROMANEE

2015 VOSNE-ROMANEE

Notre Coup de Coeur !! 89-92/100 (made mostly from Maizières Basses and the rest from Les Ravioles, this is Leroux´s largestcuvée after his Gevrey-Chambertin; 60% vendange entier; from fruit harvested on September 12): Bright dark red. Sexy, nuancedscents of black raspberry, coffee mocha and flowers lifted by a mineral element. A lovely, precise village wine with a black raspberryflavor given cut by juicy minerality. Nicely concentrated without any excess weight. Finishes dense, firmly tannic and long, with enticingperfume.


2015 VOLNAY

2015 VOLNAY


2015 VOLNAY Premier cru ´ Clos de la cave des Ducs´

2015 VOLNAY Premier cru ´ Clos de la cave des Ducs´

90-92/100 50% vendange entier; not yet racked; from well-drained light clay soil on the top of the slope): Dark red. Sexy nosecombines smoky calcaire minerality, spices and a hint of game. Wonderfully silky and sweet in the middle, with hints of spices, gameand leather. Very savory wine with a lot of personality, but in need of a racking. This very broad Volnay finishes with substantialdusty tannins.


2015 NUITS-SAINT-GEORGES ´Les Allots´

2015 NUITS-SAINT-GEORGES ´Les Allots´

88-90/100 (racked three weeks before my visit): Healthy medium red. Very spicy, medicinal aromas of black cherry, licorice andwoodsmoke come across as less ripe than the Corton. Tighter and less rich in the middle palate than the last few samples, offeringjuicy dark fruit flavors and a repeating medicinal quality. Finishes with substantial broad tannins. In a distinctly closed stagetoday following the recent racking.


2015 BONNES-MARES GRAND CRU

2015 BONNES-MARES GRAND CRU

Limited. 93-95/100 (vinified with one-third whole clusters; from high on the hillside on theMorey-Saint-Denis side of the cru): Bright, dark red. Knockout nose combines raspberry, wild herbs and menthol; more complex andsoil-driven than the Clos de la Roche and Clos Saint-Denis. Concentrated and thick, offering hints of very ripe fruit but enlivenedby spicy energy and a repeating herbal aspect. Finishes with substantial ripe, dusty tannins and a lingering note of licorice. Lerouxnoted that his Clos Saint-Denis and Clos de la Roche may be ready for bottling earlier than this firmly structured Bonnes-Mares. Healso told me that he´d love to add some more fruit from the Chambolle side of this grand cru in future vintages.


2015 CLOS DE VOUGEOT GRAND CRU

2015 CLOS DE VOUGEOT GRAND CRU

92-94/100 (80% vendange entier; part of the fruit fruit began with some carbonic maceration): Healthy dark red. A hint of dried herbson the discreet nose, which conveys an impression of medicinal reserve. Plush, smooth, sweet and impressively concentrated, showing acomplicating savory quality to its flavors of red and black cherry and spices. Very dense, flavorful wine with the stuffing to supportits big, building tannins. Finishes with a distinct sweetness. Incidentally, while for some growers Clos Vougeot has the highest pH oftheir line-ups, here the pH is a very healthy 3.4, and Leroux noted that he never has problems with acidity here. And yes, he presentedthis sample after his Chambertin.


2015 CLOS DE LA ROCHE GRAND CRU

2015 CLOS DE LA ROCHE GRAND CRU

Limited. 91-94/100 (13.5% alcohol; also 100% destemmed; from the same supplier as the Clos Saint-Denis): Bright, dark red. Enticing floral lift to the aromas of berries and iron. Fat, plush and sweet on the palate, with a rich if slightlymedicinal flavor of raspberry liqueur. This very round wine has the stuffing to support its substantial ripe tannins. Finishes very longbut without great finesse.


2015 MAZOYERES-CHAMBERTIN GRAND CRU

2015 MAZOYERES-CHAMBERTIN GRAND CRU

91-94/100 (one of three barrels was new): Bright, dark red. Distinctly dark, slightly high-toned aromas of blackberry, blueberry liqueurand licorice convey a medicinal reserve along with an impression of full ripeness. Juicy but youthfully imploded and in need of a racking,with black fruit and violet flavors coming across as very ripe. Finishes with substantial broad tannins. Richer and riper than the 2013version but distinctly darker in its fruit character and perhaps less sophisticated.

Les Blancs


2015 AUXEY-DURESSES

2015 AUXEY-DURESSES

87-89/100 (tasted from a two-year-old 1.200-liter foudre): Cloudy, gold-tinged yellow. Musky, smoky minerality dominates the nose. Fatand full in the mouth; in a very ripe style but with good grip and mineral support to its deep stone fruit flavors. Finishes with a slightbitter edge. (Incidentally, Leroux´s Bourgogne Blanc, made for the first time entirely from estate fruit, offers lovely ripeness ina bone-dry package, with firm lemony acidity giving shape to the wine´s floral and leesy elements.)


2015 MEURSAULT

2015 MEURSAULT

89-91/100 (a blend of four lieux-dits): Pale, bright yellow. Sexy ripe stone fruits and nutmeg on the nose and palate, plus a complicatingleesy note. Rich, plush and mouthfilling but not heavy thanks to nicely integrated acidity. In fact, this village wine offers lovely balanceand finishes firm and classically dry. Perhaps the best of Leroux´s village wines in 2015.


2015 MEURSAULT ´Les Vireuils´

2015 MEURSAULT ´Les Vireuils´

Onze Coup de Coeur! Een ongekroonde Premier Cru.


2015 MEURSAULT Premier Cru ´Les Genevrières´

2015 MEURSAULT Premier Cru ´Les Genevrières´

90-92/100 (picked on September 4. aging in a one-year-old 350-liter barrel): Aromas of lemon, lime, flowers and nuts. Very rich and fat butclassically dry, communicating a slightly aggressive alcoholic warmth. Most impressive today on the slowly mounting back end, where dustyminerality currently overshadows the wine´s ripe stone fruit flavors.


2015 PULIGNY-MONTRACHET

2015 PULIGNY-MONTRACHET

88-90/100 Bright pale yellow. Very ripe but lively aromas of stone fruits, lemon and spices. Quite silky on entry, then firm and reticenton the back half, showing lovely inner-mouth energy. Not at all overdone. Finishes with a touch of positive phenolic character.


2015 CHASSAGNE-MONTRACHET

2015 CHASSAGNE-MONTRACHET

89-91/100 (no new oak; sulfured two weeks before my visit): Medium yellow; these 2015s show pale, healthy colors. Explosive pear and peacharomas lifted by a floral topnote. Nicely concentrated and shapely, with the flavors of peach, pear and flowers showing a trace of alcoholicwarmth. Saline and a touch dry on the finish, the latter probably due to the recent sulfur addition. Offers a nice combination of richnessand healthy acidity.


2015 CHASSAGNE-MONTRACHET Premier cru ´Tête du Clos´

2015 CHASSAGNE-MONTRACHET Premier cru ´Tête du Clos´

91-93/100These old vines produced small berries and a yield of just 18 hectoliters per hectare in 2015): Enticing aromas of ripe peach andapple, musky hazelnut and sexy spices. Fat, silky and utterly seamless, with its richness nicely counterpointed by well-integrated acidity.A serious mouthful of wine with a long, spicy, lightly dusty finish.


2015 CHASSAGNE-MONTRACHET Premier Cru ´Les Baudines´

2015 CHASSAGNE-MONTRACHET Premier Cru ´Les Baudines´

89-92/100 (13.3% alcohol; 20% new oak): Deeply pitched aromas of very ripe stone fruits, clove and butter. Comes across as fatter andslightly more alcoholic than the Abbaye de Morgeot but it´s also less forthcoming today, with its fruit in the background. Finishesdry but persistent, with lingering spices.


2015 BATARD-MONTRACHET GRAND CRU

2015 BATARD-MONTRACHET GRAND CRU

91-93/100 this fruit was picked on September 3; 40% new oak; still at 2.5 g/l r.s. and not yet sulfured): Bright medium yellow. Very ripestone fruit flavors show a slightly exotic tropical quality. Plush, ripe and sweet, with a distinct thickness to its apple flavor. The long,slowly mounting finish displays terrific soil salinity and power. This wine will likely gain in freshness and definition as it finishesfermenting its sugar.

Top