Overige

Domeinen

Bodegas Paco Garcia Rioja Alta

2015 Rioja ´Seis´, Bodegas Paco Garcia

Schaamteloos aromatisch, fruit gedreven Tempranillo, iets gerookt, ceder met een jeugdige hyperlevendige twist. Een paintball van zwarte braam en aardbei die je volzacht raakt. Rond, romig en jammy, maar vooralzeer rijk en vol van energie.

Juan Bautista maakt Rioja weer sexy. Hij startte dit domein van 40 ha in de Rioja Alta in 2008 en koos in alleopzichten voor een andere aanpak, ver weg van de rustieke roestige Rioja´s.

Deze cuvée is gemaakt van 100% Tempranillo. Er is alles aan gedaan om de primaire fruitaroma´s van de versedruiven maximaal te bewaren. Na een koude maceratie wordt het fruit geperst en vergist op edelstaal. Daarna volgteen korte elevering van ´seis´ maanden op eiken Bordeauxvaten, van 2 jaar, licht getoast. De wijn wordt dus veelsneller gebotteld om maximaal fris fruitige aroma´s te vrijwaren. Onder de kurk zit een aromatische explosie vanpuur Spaans temperament.

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk

Walter Buchegger is een bevlogen wijnmaker die de wijnbouw als een levenslust ziet maar ook een zwareverantwoordelijkheid draagt. De familie Buchegger maakt immers als sinds 1983 wijn in het prachtige Kremstal tenwesten van Wenen aan de Donau. Een microklimaat bijzonder geschikt voor wie houdt van frisse wijnen zonder al te veel alcohol.

De wijnen


2016 Grüner Veltliner ´Holzgasse´

2016 Grüner Veltliner ´Holzgasse´

Elegante, fris droge minerale Veltliners met punch komen onder meer uit de ´toplage´ Holzgasse. Lichtvoetig endorstlessend zonder enig spoor van alcohol.


2015 Chardonnay ´Réserve´

2015 Chardonnay ´Réserve´

Klassieke Bourgondische vinificatie op deels nieuw houten vat. Krachtig en rijk Chardonnay-fruit.


2015 Blauer Zweigelt ´ Weitgasse´

2015 Blauer Zweigelt ´ Weitgasse´

Ook de rode wijnen hebben een hoge drinkbaarheidsfactor. Ze zijn rond, barsten van het fruit en de tannineszijn zijdezacht en mooi ingedekt.


2016 Pinot & Co ´ Rosé

2016 Pinot & Co ´ Rosé

Een fris mirakel met een fijne Pinot Noir expressie van klein bosfruit.

Di Giovanna Sambuca di Sicilia

Gunter & Klaus ( Duitse moeder) Di Giovanna zijn de vijfde generatie wijnmakers in het hartje van Sicilië.Al hun wijnen zijn biologisch gecertifieerd en van een eenzaam hoog niveau. De grillo druiven worden groen gesnoeid zodat deconcentratie in de resterende druiven verhoogd. Ze worden “sur lie” op edelstaal opgevoed. Dit levert een vette rijpe wijn op dieeen verrassende textuur heeft. Toch is het een en al fruit dat de proever mee voert van fris groen, bijna sauvignon tot honing geelexotisch, net geen viognier. Summertime !

De wijnen


2016 Grillo Vurria ! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

2016 Grillo Vurria ! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

Voor wie houdt van krachtige wijn met een exotische toets. James Suckling : 92/100. 2 bekertjes in de Gambero Rosso, de hoogstenotering voor Grillo. "Il delizioso di Giovanna"!.


2014 Nerello Mascalese Vurria! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

2014 Nerello Mascalese Vurria! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

Een andere specialiteit is de zeldzame autochtone druif Nerello Mascalese. De gebroeders maken er een transparante, medium bodywijn mee die 6 maanden op gebruikte eiken vaten wordt opgevoed. De druif werd door de familie Di Giovanna geïntroduceerd in Sambuca.Het is de Nebbiolo van Sicilië die veel meer complexiteit brengt als de meer gekende Nero D´Avola. De prijs/kwaliteitsverhoudingis onklopbaar.

Società Agricola La Marca di San Michele

De wijngaarden rond Jesi liggen geklemd tussen de koele, groene Apennijnen en de zalig, zonnige Adriatische kust ter hoogte vanAncona in de Marken. Ook al beschreven de Camaldulenzers al in 1186 de ´Verd-icchio´ met haar groene schijn, het is pas het laatste decenniumdat de regio zich bewust is van haar uniek potentieel om de beste witte wijn van Italië te produceren.

Verdicchio uit de Marken heeft immers veel gemeen met chardonnay uit Chablis. De wijnen zijn verkwikkend fris en verdragen geen hout. Zevoeden zich uitstekend op kalkrots waardoor de druifjes lumineus en onovertroffen mineraal kunnen zijn. Goed gemaakte Verdicchio zoals die vanLa Marca rijpt bovendien als een grote Bourgogne. Hun biologische aanpak en de indeling van de percelen in San Michele loont en vormt vandaaghét Cru gebied van Cupramontana.

De wijnen


2016 Verdicchio dei Castelli di Jesi, "CAPOVOLTO" DOC, Classico Superiore

2016 Verdicchio dei Castelli di Jesi, "CAPOVOLTO" DOC, Classico Superiore

Laaf u aan een verfrissende heldere witte wijn met aroma’s van dagvers wit steenfruit en honingbloesem. Volle maar strakke aanzet, rotswatermet grip in de mond ondersteund door rijp fruit, iets ziltig en knapperig zuur. Verrassend einde met zacht amandel bitter. Serveer deze laaggesulfiteerde biowijn bij St. Jacobsmosselen of zwaardvis met pistache en wat ouder bij risotto ai funghi.

Bekroond met ´Excellent wine of Italy´ in Slow Wine, 3 Bicchieri in de Gambero Rosso.


2016 BastianContrario, IGP, Marche Rosso

2016 BastianContrario, IGP, Marche Rosso

Montepulciano wijngaarden aangepland op een helling die eerder geschikt is voor witte wijn? Tegendraads? Typisch voor La Marca die net als "Querkopf" Kai Schätzel tegen wil en dank zijn eigen wil doordrijft. Kalk-leem bodem op 400 meter hoogte boven de Adriatische zeespiegel. Spontane vergisting in edelstaal, botteling zonder filtering.

Puur natuur, bomvol fruit en elegantie. Wat een finesse voor de Marche!

Azienda Agricola Cantalici

De gebroeders Cantalici begonnen hun avontuur in de jaren 90 toen ze de historische gebouwen kondenkopen van de Antica Fornace te midden van de Sangiovese wijngaarden van Gaiole in Chianti. Eerste zorg was dewijngaarden omvormen tot een tuin met gezonde levende ranken. Alles wordt er biologische behandeld met respectvoor de natuur.

Ernaast bouwden ze de perfecte accommodatie om Chianti Classico te produceren. De wijnen die Carlo en Danielebottelen proeven als echte klassiekers die complex en heel natuurlijk aanvoelen.

De wijnen


2017 Petali "Sangiovese Biologico" IGT Rosso Toscana

2017 Petali "Sangiovese Biologico" IGT Rosso Toscana

100% Sangiovese "in purezza", geoogst op de glooiende kiezel-klei heuvels van Toscane inChianti. Zeer herkenbaar Chianti in de neus met kriek aroma’s vanille, kruiden en die ondefinieerbare(truffel?) zweem van Italiaanse klasse. Zachte aanzet in de mond, levend fruit, zuren en tannines.Persistent einde met grip en fruit. Door de strenge selectie van biologische druiven is Cantalici erin geslaagd om van de vaak weerbarstige Sangiovese een verfijnde en elegante klasse wijn te maken.Om een lang getrokken "pasta al ragu" bij te serveren of ossobuco, gegrilde groenten en olijven.


2014 Chianti Classico "Baruffo", Tenuta Cantalici

2014 Chianti Classico "Baruffo", Tenuta Cantalici

Het prachtige domein Cantalici ligt in Castagnoli onder Firenze, net langs het fameuze(lees zeer dure)Castello di Ama. De gebroeders kozen er voor om klassieke, traditionele Chianti te maken, opgevoed op eikenhouten vaten en deels op edelstaal om toch net wat meer fruit te conserveren. De Cuvée is genoemd naarde zeer lieve en trouwe hond die bij geboorte de lelijkste vacht had, vandaar Baruffo.

Het prachtige jaar 2014 biedt in Toscane instant drinkplezier maar ook een enorm bewaarpotentieel. Scharlakenrood aan de meniscus met een diepe bijna ondoordringbare robijnrode spiegel in het glas. Kers, bosfruit,na walsen vanille en een hint van chocolade. Wijn met body. De mond is genereus, bijna mals in de aanzet maartevens "fermo e secco" met fijne tannines die de schouders rechten. Een aristocratische fles om een langgetrokken pasta al ragu bij te serveren of Toscaans wild zwijn met zwarte olijven met/of gegrilde groenten.Decanter award : Gold Medal, James Suckling 91/100. Wine Enthousiast 91/100

Top