Overige

Domeinen

Bodegas Paco Garcia Rioja Alta

2015 Rioja ´Seis´, Bodegas Paco Garcia

Schaamteloos aromatisch, fruit gedreven Tempranillo, iets gerookt, ceder met een jeugdige hyper levendige twist. Een paintball van zwarte braam en aardbei die je volzacht raakt. Rond, romig en jammy, maar vooral zeer rijk en vol van energie.

Juan Bautista maakt Rioja weer sexy. Hij startte dit domein van 40 ha in de Rioja Alta in 2008 en koos in alle opzichten voor een andere aanpak, ver weg van de rustieke roestige Rioja´s.

Deze cuvée is gemaakt van 100% Tempranillo. Er is alles aan gedaan om de primaire fruitaroma´s van de verse druiven maximaal te bewaren. Na een koude maceratie wordt het fruit geperst en vergist op edelstaal. Daarna volgt een korte elevering van ´seis´ maanden op eiken Bordeauxvaten, van 2 jaar, licht getoast. De wijn wordt dus veel sneller gebotteld om maximaal fris fruitige aroma´s te vrijwaren. Onder de kurk zit een aromatische explosie van puur Spaans temperament.

Weingut Buchegger, Kremstal Oostenrijk

Walter Buchegger is een bevlogen wijnmaker die de wijnbouw als een levenslust ziet maar ook een zware verantwoordelijkheid draagt. De familie Buchegger maakt immers als sinds 1983 wijn in het prachtige Kremstal ten westen van Wenen aan de Donau. Een microklimaat bijzonder geschikt voor wie houdt van frisse wijnen zonder al te veel alcohol.

De wijnen


2016 Grüner Veltliner ´Holzgasse´

2016 Grüner Veltliner ´Holzgasse´

Elegante, fris droge minerale Veltliners met punch komen onder meer uit de ´toplage´ Holzgasse. Lichtvoetig en dorstlessend zonder enig spoor van alcohol.


2015 Chardonnay ´Réserve´

2015 Chardonnay ´Réserve´

Klassieke Bourgondische vinificatie op deels nieuw houten vat. Krachtig en rijk Chardonnay-fruit.


2015 Blauer Zweigelt ´ Weitgasse´

2015 Blauer Zweigelt ´ Weitgasse´

Ook de rode wijnen hebben een hoge drinkbaarheidsfactor. Ze zijn rond, barsten van het fruit en de tannines zijn zijdezacht en mooi ingedekt.


2016 Pinot & Co ´ Rosé

2016 Pinot & Co ´ Rosé

Een fris mirakel met een fijne Pinot Noir expressie van klein bosfruit.

Di Giovanna Sambuca di Sicilia

Gunter & Klaus ( Duitse moeder) Di Giovanna zijn de vijfde generatie wijnmakers in het hartje van Sicilië. Al hun wijnen zijn biologisch gecertifieerd en van een eenzaam hoog niveau. De grillo druiven worden groen gesnoeid zodat de concentratie in de resterende druiven verhoogd. Ze worden “sur lie” op edelstaal opgevoed. Dit levert een vette rijpe wijn op die een verrassende textuur heeft. Toch is het een en al fruit dat de proever mee voert van fris groen, bijna sauvignon tot honing geel exotisch, net geen viognier. Summertime !

De wijnen


2016 Grillo Vurria ! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

2016 Grillo Vurria ! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

Voor wie houdt van krachtige wijn met een exotische toets. James Suckling : 92/100. 2 bekertjes in de Gambero Rosso, de hoogste notering voor Grillo. "Il delizioso di Giovanna"!.


2014 Nerello Mascalese Vurria! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

2014 Nerello Mascalese Vurria! IGP Terre Siciliane, Tenuta Di Giovanna

Een andere specialiteit is de zeldzame autochtone druif Nerello Mascalese. De gebroeders maken er een transparante, medium body wijn mee die 6 maanden op gebruikte eiken vaten wordt opgevoed. De druif werd door de familie Di Giovanna geïntroduceerd in Sambuca. Het is de Nebbiolo van Sicilië die veel meer complexiteit brengt als de meer gekende Nero D´Avola. De prijs/kwaliteitsverhouding is onklopbaar.

Società Agricola La Marca di San Michele

De wijngaarden rond Jesi liggen geklemd tussen de koele, groene Apennijnen en de zalig, zonnige Adriatische kust ter hoogte van Ancona in de Marken. Ook al beschreven de Camaldulenzers al in 1186 de ´Verd-icchio´ met haar groene schijn, het is pas het laatste decennium dat de regio zich bewust is van haar uniek potentieel om de beste witte wijn van Italië te produceren.

Verdicchio uit de Marken heeft immers veel gemeen met chardonnay uit Chablis. De wijnen zijn verkwikkend fris en verdragen geen hout. Ze voeden zich uitstekend op kalkrots waardoor de druifjes lumineus en onovertroffen mineraal kunnen zijn. Goed gemaakte Verdicchio zoals die van La Marca rijpt bovendien als een grote Bourgogne. Hun biologische aanpak en de indeling van de percelen in San Michele loont en vormt vandaag hét Cru gebied van Cupramontana.

De wijnen


2016 Verdicchio dei Castelli di Jesi, "CAPOVOLTO" DOC, Classico Superiore

2016 Verdicchio dei Castelli di Jesi, "CAPOVOLTO" DOC, Classico Superiore

Laaf u aan een verfrissende heldere witte wijn met aroma’s van dagvers wit steenfruit en honingbloesem. Volle maar strakke aanzet, rotswater met grip in de mond ondersteund door rijp fruit, iets ziltig en knapperig zuur. Verrassend einde met zacht amandel bitter. Serveer deze laag gesulfiteerde biowijn bij St. Jacobsmosselen of zwaardvis met pistache en wat ouder bij risotto ai funghi.

Bekroond met ´Excellent wine of Italy´ in Slow Wine, 3 Bicchieri in de Gambero Rosso.


2016 BastianContrario, IGP, Marche Rosso

2016 BastianContrario, IGP, Marche Rosso

Montepulciano wijngaarden aangepland op een helling die eerder geschikt is voor witte wijn? Tegendraads? Typisch voor La Marca die net als "Querkopf" Kai Schätzel tegen wil en dank zijn eigen wil doordrijft. Kalk-leem bodem op 400 meter hoogte boven de Adriatische zeespiegel. Spontane vergisting in edelstaal, botteling zonder filtering.

Puur natuur, bomvol fruit en elegantie. Wat een finesse voor de Marche!

Azienda Agricola Cantalici

De gebroeders Cantalici begonnen hun avontuur in de jaren 90 toen ze de historische gebouwen konden kopen van de Antica Fornace te midden van de Sangiovese wijngaarden van Gaiole in Chianti. Eerste zorg was de wijngaarden omvormen tot een tuin met gezonde levende ranken. Alles wordt er biologische behandeld met respect voor de natuur.

Ernaast bouwden ze de perfecte accommodatie om Chianti Classico te produceren. De wijnen die Carlo en Daniele bottelen proeven als echte klassiekers die complex en heel natuurlijk aanvoelen.

De wijnen


2017 Petali "Sangiovese Biologico" IGT Rosso Toscana

2017 Petali "Sangiovese Biologico" IGT Rosso Toscana

100% Sangiovese "in purezza", geoogst op de glooiende kiezel-klei heuvels van Toscane in Chianti. Zeer herkenbaar Chianti in de neus met kriek aroma’s vanille, kruiden en die ondefinieerbare (truffel?) zweem van Italiaanse klasse. Zachte aanzet in de mond, levend fruit, zuren en tannines. Persistent einde met grip en fruit. Door de strenge selectie van biologische druiven is Cantalici er in geslaagd om van de vaak weerbarstige Sangiovese een verfijnde en elegante klasse wijn te maken. Om een lang getrokken "pasta al ragu" bij te serveren of ossobuco, gegrilde groenten en olijven.


2014 Chianti Classico "Baruffo", Tenuta Cantalici

2014 Chianti Classico "Baruffo", Tenuta Cantalici

Het prachtige domein Cantalici ligt in Castagnoli onder Firenze, net langs het fameuze(lees zeer dure) Castello di Ama. De gebroeders kozen er voor om klassieke, traditionele Chianti te maken, opgevoed op eiken houten vaten en deels op edelstaal om toch net wat meer fruit te conserveren. De Cuvée is genoemd naar de zeer lieve en trouwe hond die bij geboorte de lelijkste vacht had, vandaar Baruffo.

Het prachtige jaar 2014 biedt in Toscane instant drinkplezier maar ook een enorm bewaarpotentieel. Scharlaken rood aan de meniscus met een diepe bijna ondoordringbare robijnrode spiegel in het glas. Kers, bosfruit, na walsen vanille en een hint van chocolade. Wijn met body. De mond is genereus, bijna mals in de aanzet maar tevens "fermo e secco" met fijne tannines die de schouders rechten. Een aristocratische fles om een lang getrokken pasta al ragu bij te serveren of Toscaans wild zwijn met zwarte olijven met/of gegrilde groenten. Decanter award : Gold Medal, James Suckling 91/100. Wine Enthousiast 91/100

Champagne Pol Roger, Epernay

Er is de sensatie van een Champagne
en er is Pol Roger

Op de vraag hoeveel Champagne Sir Winston Churchill al had gedronken en of het in de kamer zou passen, antwoorde hij ”Up to our necks” en wees naar het plafond van de kamer. ”I could not live without Champagne. In victory I deserve it. In defeat I need it.”

Champagne Pol Roger creëerde deze prestigieuze Cuvée als hommage aan Sir Winston Churchill in de wetenschap dat hij zocht naar een kwalitatieve robuuste en krachtige Champagne met een zekere maturiteit. De exacte samenstelling is een familiegeheim dat de absolute goedkeuring draagt van Sir Winston. ”My tastes are simple, I am easily satisfied with the best”.

Pinot Noir speelt de eerste viool, zorgt voor structuur, basis en robuustheid terwijl de Chardonnay elegantie, finesse en subtiliteit bijdraagt. Alle druiven komen uit Grand Cru wijngaarden die al in productie waren tijdens Sir Winston’s leven. Deze uitzonderlijke cuvée wordt enkel samengesteld in de allerbeste wijnjaren en wordt later gelanceerd om aan de eerder rijpe smaak hem tegemoet te komen

De champagnes

Champagne Pol Roger Brut

Champagne Pol Roger Pure

Champagne Pol Roger Brut Vintage 2009

Champagne Pol Roger Rosé Vintage 2009

Champagne Pol Roger Blanc de Blancs 2009

Champagne Pol Roger Winston Churchill 2006

Top