Piëmonte

Piëmonte behoort samen met Bourgogne tot de grootste ‘terroir’ van Europa en wellicht ook vande wereld. hoewel het in omvang amper het 5de grootste wijngebied van Italië is, bezit wel het hoogste aantal DOC´sen DOCG´s: maar liefst 18 DOCG´s en 41 DOC´s!

Niets heeft in de wijnwereld zoveel aandacht getrokken als de strijd tussen de modernistenen de hoegenaamd laatste traditionalisten in Barolo. Mascarello, Rinaldi en Cappellano genieten vandaagvan een iconische status, wereldwijd. Terecht, deze wijndomeinen hebben veel gemeen met die andere regiorond Vosne-Romanée, de Côte D´Or. Ook hier zijn de wijngaarden opgedeeld in percelen, soms zelfs geenbouwplaats groot, ook hier zijn ze in familiale handen en ook hier heb je traditionalisten en modernisten.Generatie op generatie is er een streven om steeds betere wijn te maken en dat geldt voor zowel Bourgogneals voor Piëmonte.


Domeinen

Azienda Agricola Luigi Pira

Serralunga D´Alba nel Cuore del Barolo

Vroeger toen Barolo nog een blend was die grote huizen maakten van de verschillende productie zones, werdde Nebbiolo van Serralunga gebruikt als basis. Hier in het uiterste oosten van Barolo werd zowel gezocht naarwijn die stevig en sober kon zijn als naar druiven die expressieve en elegante wijn konden voortbrengen. Vandaagis Serralunga ( de lange serre) het cru gebied waar gereputeerde huizen thuis zijn met hun top cuvées als de ´Gabutti´van Giuseppe Cappellano, ´Vigna Francia´ van Giacomo Conterno en de ´Vignarionda´ van Luigi Pira.

Az. Agricola Luigi Pira

In de jaren 50 begon Luigi Pira land te kopen op de steile hellingen van Serralunga. Hij verkocht de druiven aande grote cantina´s in Alba waar de druiven uit de crus Marenca, Margheria en Vignarionda zeer gegeerd waren. Beginjaren 90 begon Gianpaolo Pira zijn wijnen zelf te bottelen. Hij combineert de traditionele vinificatie op grotefouders met elevering op kleine Franse eiken vaten. In minder als twee decennia poneerde hij de naam Pira tussende grote namen van Piëmonte.

A.Galloni: This is a head-spinning set of wines from top to bottem. Iwould be trilled to drink any of these wines any day of the week. As always Pira favors a style based on texturalrichness. At their best, the wines show en equal amount of elegance.

Grote fouders én kleine vaten, de balans tussen old & new school

De wijnen


2015 Barbera D´Alba, DOC

2015 Barbera D´Alba, DOC

Zeer geconcentreerde, diep gevulde Barbera geoogst in Roddino. Ook hier de typischemiddenweg met deels traditionele elevering op grote fouders en deels een 12 maandenlange elevering op kleine barrique. Power wijn, krachtig en vol zonovergoten en rijp.


2013 Barolo Serralunga, DOCG

2013 Barolo Serralunga, DOCG

Verbazend zachte Barolo met de grote finesse en transparantie van de jaargang 2013. Dezecru is volledig geëleveerd op grote fouders, geen barrique. A. Galloni : 91/100.


Barolo Marenca, DOCG

Barolo Marenca, DOCG

24 maanden elevering op grote fouders en kleine eiken vaten. Zeer expressieve, lichtrokerige neus met subtiel rood fruit en eucalyptus. Goede concentratie met een kern van rijp,zoet rood fruit en geslepen steen. Bewaar wijn die uitdaagt om gedronken te worden.Schoolvoorbeeld van een grote jaargang die concentratie aan finesse koppelt.

Azienda Agricola Chionetti

Dogliani in Piémonte

Mooie en betaalbare wijnen vinden in Piémonte is op dit moment niet moeilijk. De jaargang 2015 is in alle Aziendaésgebotteld en de Dolcettoés zijn van uitstekende kwaliteit. Toch wordt er aan deze DOC niet echt veel aandacht besteed. Het zijn vaakfruitgedrevenen, eenvoudige wijnen.

Edele klassewijn op basis van deze druif bestaat thans wel maar je moet er ten zuiden van Monforte voor zijn. In Dogliani wordende beste Dolcettoés gemaakt. De wijngaarden rond deze stad bezitten niet voor niets de DOCG status, in tegenstelling tot de crugemeentes van Barolo en Barbaresco, waar met deze druif slechts een DOC wordt gemaakt.

Het verschil zit in de ondergrond die ten zuiden van Montforte cementkleurige zandklei is. De wijnen van Dogliani hebben meermineraliteit, zuren en de tannines zijn verfijnder. Een grand Cru gebied dus.

Nicola Chionetti maakt volgens mij de beste wijn in Dogliani, en bijgevolg ook dé beste Dolcetto.

Hij was een paar jaar geleden de jongste burgemeester van Italié maar concentreert zich nu weer vol op het domein dat zijnovergrootvader in 1912 oprichtte. De volledige 16 ha worden biologisch bewerkt en de kelder is uitgerust met het allerbeste materiaal.

Piramidevormige cuves uit beton. De koek is hierdoor kleiner en dikker waardoor er minder oxidatie optreedt.
Nog twee jaar wachten op de eerste Barolo 2015 van het domein.

De wijnen


2015 Dolcetto di Dogliani ´San Luigi´

2015 Dolcetto di Dogliani ´San Luigi´

Dit is fruit afkomstig van de wijngaarden in San Luigi. Rijp zwart fruit, kers en bes. Volledige rijping op betonnencuves. Gulle wijn met zeer zachte tannines en een kalkige terroirexpressie.

Antonio Galloni: 92/100 The 2015 Dogliani San Luigi packs a serious punch, with a huge core of darkred cherry and plum fruit, matched by intense tannins that need time to soften. Raspberry jam, smoke, leather, cedar andincense meld into the creamy, expressive finish. This is impressive stuff.


2015 Dolcetto di Dogliani ´Briccolero´

2015 Dolcetto di Dogliani ´Briccolero´

Ook deze wijngaard ligt in San Luigi maar de grond bezit meer calcium carbonaat en lijkt daarmee meer op de bodem van Monfortein de Barolo zone. 10 % van de iets tanninerijkere wijn wordt op grote 30 hl. Sloveense eiken vaten opgevoed, de rest op betonnencuves. Het is een indrukwekkende wijn die barst van het fruit en eucalyptus. Een en al vloeibare finesse met een mooieterroirexpressie. Met deze score staat hij eenzaam aan de top, boven Mascarello, Gaja, Rinaldi en andere Piémontese grootheden

Antonio Galloni: 93/100 The 2015 Dogliani Briccolero is superb and also one ofthe wines of the vintage. Rich, ample and generous on the palate, the 2015 exudes richness from start to finish. A host ofsuper-ripe blue fruits, crème de cassis, lavender, menthol and dark spices are infused in this unctuous, deep Dogliani. Allthe elements meld together effortlessly. The 2015 can be enjoyed now, but it also has the depth and pedigree to age for a numberof years.


2015 Nebbiolo D´Alba ´La Chiusa´

2015 Nebbiolo D´Alba ´La Chiusa´

Dit zijn druiven geoogst in Nieve, Barbaresco en in San Luigi. Elevering gedurende 16 maanden op Sloveense grote eiken vaten.Een en al klasse en transparante finesse. Vele Barbarescoés halen dit niveau niet. Alles zit op zijn plaats en is gepolijstalsof het pinot noir is maar dan met meer grip en dat typische vleugje witte truffelaroma. Als Barbaresco te duur is of jekan er niet op wachten , dan is dit jou wijn. Brillante !

Tenuta Montanello Castiglione Falletto

Het adembenemende zicht vanop Tenuta Montanello lijkt bij goed weer wel eindeloos. Doordat de Cantina bovenop de Montanello heuvel ligt, biedt het een prachtige uitkijk op het pittoreske Castiglione Falletto en zijn wereldberoemde crus Monprivato en Bricco Bochis. De cru Montanello ligt in het verlengde van deze twee iconen uitgerold over 11 ha rondom het domein.

De familie Racca is sinds 1864 in het bezit van deze cru. Ooit was het de Cantina van 36 verenigde wijnbouwers. Vandaag wordenin de kelders enkel eigen druiven gevinifieerd en zorgt Alberto Racca voor het stijlbehoud van deze cru in zowel Barbera,Barbera Crocetta, Langhe Nebbiolo als natuurlijk in de Cru Montanello.

De wijnen


2015 BARBERA D´ALBA ´Crocetta´,Tenuta Montanello DOC

2015 BARBERA D´ALBA ´Crocetta´, Tenuta Montanello DOC

De ongekroonde Cru Crocetta is door de gemeente Castiglione Falletto als Cru erkend maar niet officieel benoemd doorde MGA (Menzione Geografiche Aggiuntive).

Onbeschaamd expressieve Barbera die overweldigend zwart fruit bezit en dat ook meteen in de neus prijsgeeft. Na walsen iser meer fraais met geurige donkere roos, vanille, geroosterde noot en cacao. De aanzet is vol rijk maar ook elegant metnaast zwart rijp fruit ook een hint van rode kers die zorgt voor een speels geheel. Knappe volbloed uit Castiglione Falletto.


2013 BAROLO ´Montanello´, Tenuta Montanello DOCG

2013 BAROLO ´Montanello´, Tenuta Montanello DOCG

Bijna de helft van de Nebbiolo stokken zijn aangeplant in 1943, de andere helft is vernieuwd in 1992. De wijngaardflankeert de beroemde Bricco Bochis.

De kleur is robijn rood met reflectie van granaat. Hij is intens geparfumeerd met kersenfruit, met ondertonen vankruidige violet en in de verte een mystieke licht rokerige houttoets.

De mond is rijkelijk gevuld en in balans gehouden door de typische ruggengraat van gepolijste tannines. Barolo uitCastiglione kan een uiteenlopend karakter hebben. De Montanello overtuigd met een warme joviale gloed van rijp fruit.

Azienda Agricola Fontanabianca

"Wij de producenten van Fontanabianca, zijn ook haar eerste consumenten". We bottelen de smaak enhet parfum van Barbaresco, van Neive, waar onze familie al generaties wijn verbouwt. De Fontanabianca stijl isaromatisch en expressief, bovenal ready-to-drink. De familie Pola is één en al passie, voor het leven, voor Piëmonte,voor hun product.

Bibenda 2018 : één rode lijn bij de familie Pola : "quello dell’armonia e del eleganza, ricchi pultite con untocco di contemporareità". Niet te vertalen maar een combi die wereldwijd wordt gezocht en iedereen universeelbegrijpt.

De wijnen


2016 Barbera D’Alba Superiore,Neive

2016 Barbera D’Alba Superiore,Neive

Een stuivende korf zwart fruit. Wijnen van Fontanabianca herken je blind aan hun expressieve neus. Als geenander slagen zij er telkens weer in om de weergaloze aroma’s van de Barbera druif te conserveren. Waar zovelenin Piëmonte nog steeds moeilijkheden hebben om tannines te modereren en het fruit te bewaren, duik je bijFontanabianca in een aromatisch fruitbad. De familie Pola lagert onze Superiore 13 maanden in kleine maar ookin grote vaten waardoor het hout zeer subtiel aanwezig is. Deze Piëmontees uit Barbaresco knalt over alles watje tot nog toe geproefd hebt in zijn klasse en heeft als nieuwkomer zijn plaats naast grootheden als Conternoen Mascarello verworven. Inslaan, deze volbloed nu hij nog zacht geprijsd is. Bravo Matteo!


2015 Barbaresco "Serraboella" DOCG

2015 Barbaresco "Serraboella" DOCG

Na een spontane vergisting beland de wijn zoals de traditie het wil in grote houten kuipen. Na 15 maand proefje Neive, het hart van Barbaresco. Serraboella is bovendien dé beste wijngaard uit Neive. Een Grand Cru dus dielevende wijn voortbrengt die gul haar aroma’s prijs geeft en respect vraagt met haar gelaagdheid encomplexiteit. Serveer hem in uw grootste glazen en geniet. Op de kaart van restaurant Piazza Duomo*** enLa Luna nel Pozzo** in Neive.

Top