Rhône

Het Rhônedal is de oudste wijnstreek van Frankrijk. De wijntraditie gaat reeds terug tot 600 voorChristus toen de Grieken hier reeds aan wijnbouw deden. In 1950 telde de regio ongeveer 16.000 hectare maartegenwoordig is er reeds een 80.000 hectare aangeplant.

Het productiegebied strekt zich lang en smal uit langs de oevers van de Rhône en is zo'n 200 km lang. Mededaardoor kunnen de Côtes du Rhône-wijnen sterk van elkaar verschillen voor wat betreft kleur, smaak enproductiewijze. Het gebied wordt in het noorden begrensd door Vienne en in het zuiden door de Middellandsezee. Voorheen werd de grens bij Avignon gelegd, maar sinds enkele jaren worden ook de wijngebieden tussenAvignon en de Middellandse zee tot deze wijnstreek gerekend. Men onderscheidt een noordelijk en zuidelijkRhônegebied. Het noordelijke gebied, dat door de Fransen ook wel Rhône Septentrionale wordt genoemd, strektzich uit van Vienne tot net voorbij Valence. Het zuidelijke gebied ligt hier ten zuiden van en strekt zichuit tot aan de Middellandse zee.


Domeinen

Clos du Mont-Olivet

"Incontournable tradition dans le Rhône Sud."

Clos du Mont-Olivet is zelfs in Frankrijks meest traditionele appellatie nog steeds een schoolvoorbeeldvoor oerklassieke, authenthieke wijnbouw. Châteauneuf staat al langer in de belangstelling van de internationale persen vele domeinen zijn hun stijl gaan aanpassen aan de nieuwe markten. Niet zo bij de familie Sabon.

Ad Montem Oliveti

Céline, David en Thierry zijn de derde generatie Sabons die het werk van vader Joseph en grootvader Séraphin verder zetten.In tegenstelling tot wat de ´Clos´ doet vermoeden bezitten ze wijngaarden verspreid over het hele appellatie Châteauneuf-du-Pape.De ondergrond in de 5 gemeenten verschilt enorm van zeekalk tot quartzite en het is net die diversiteit die de voedingsbodemvormt voor de complexiteit in de wijnen.

Wijsheid van de Pausen

Toen de pausen zich in Avignon kwamen vestigen brachten ze de techniek mee uit Cahors, maar niet de druiven. Ze wisten alsnel dat het de grenache noir was die de mediterrane zon het best trotseerde en op de bodem van de Vaucluse, het bestgedijde. De aanplant bij de Mont-Olivet is dan ook 80% grenache, 10% Syrah aangevuld met de typische authochtone cépagesals Counoise, Cinsault enz.

Old School

Het geheim van de familie Sabon : 90 jaar oude stokken, mini rendementen onder25 hl./hectare, spontane vergisting en traditionele opvoeding. Old school, net alsRinaldi, Cappellano, Schätzel, Coche-Dury. Wijnen die tijd vragen en door de tijdworden gemaakt..

Culinaire combinatie

Een fles Mont-Olivet openen heeft iets plechtigs en er hoort een klassieke zondagsekeuken bij. Rosbief, wild, paddestoelen of waarom niet cassoulet. Slow cookingWanneer je er in slaagt om de wijn 8 à 10 jaar te laten liggen, is hij op zijn best, navier jaar laat hij al iets los.

De wijnen


2015 Côtes -du-Rhône

2015 Côtes -du-Rhône

Waar voor je geld en dé perfecte buffer om van je kostbare flessen Ch9 afte blijven. Medium tot vol, met aroma´s van kers, zwarte olijf enmediterrane kruiden.Gebalanceerd en fris met een geheel eigen karakter ,zo typisch voor Ch9. Een vleug vakantie in een vriendelijk glas Rhône.


2014 Châteauneuf-du-Pape

2014 Châteauneuf-du-Pape

R Parker : 89-91/100. Jong presenteert zich Mont-Olivet meteencharmerend met intense aroma´s van kers. Het boeket is frisser dan dezuidelijke appellatie doet vermoeden. Ouder overheersen aroma´s van rodekers die bijna zoet lijken. Zoethout en kruidigheid uit het land van tijm enrozemarijn ondersteunen een elegante, net- geen-Bourgogne.

Top