Riesling & Co

Riesling is verbonden met Duitsland. Het koude klimaat conserveert de zuren en houdt de ijverige Riesling in bedwang, en dat is nodig. Geen enkele andere druif is in staat zoveel uit de bodem te halen en om te vormen tot de waaier van verschillende wijntypes die Duitsland rijk is. Van banaal tot geniaal, van droog tot zoet, van fruitig tot extreem mineraal. Water speelt een belangrijke rol. Ahr, Moesel, Saar, Ruwer, Nahe en Rijn volgen betekent zicht en inzicht in Duitsland’s werelderfgoed aan Rieslinghellingen.


Domeinen

Weingut Klaus Peter Keller

Julia & Klaus Peter Keller zijn sinds 2001 hèt tweespan van Rheinhessen, een wijnregio eerder gekend voor zijn Liebfraumich en massaproductie. De woelige periode vlak voor de Franse Revolutie, deed de familie Keller emigreren uit Zwitserland. Ze trokken naar Dalsheim, waar ze in 1789 het beste parceel uit de Grosse Lage Hubacker konden aankopen. Klaus Peter liep stage bij oa. Hubert Lignier en Armand Rousseau, Julia bleef in Duitsland en stak haar licht op bij oa. Robert Weil. Beide hebben een diploma oenologie op zak en sinds 2002 verbluffen ze de wijnwereld met fantastische Pinot Noirs en grote Rieslings.

Kleine oogsten, grote wijnen.

"The quality of the best German Pinots is one of the world´s best kept secrets".

Deze intussen legendarische uitspraak van Jancis Robinson in The Financial Times, klopt vandaag niet meer helemaal. Vandaag vind je als maar vaker Duitse top Pinot Noirs op de wijnkaarten van ´s werelds beste restaurants .Langzaam aan worden de Duitse Spätburgunders en met name Bürgel en Frauenberg terug in een adem genoemd met de grote terroir van Bourgogne. Vele factoren spelen Klaus Peter Keller vandaag in de kaart. Allereerst leerde hij rode wijn vinifiëren in Bourgogne en is de Côte D´Or zijn ´Leidenschaft´. Zijn Spätburgunder is geënt op oude silvanerstokken die elke jaar betere kwaliteit brengen. De klimaatwijziging speelt hier zelfs in het voordeel.. In feite streeft Klaus Peter naar rode riesling-een finesse wijn met een fantastische vrucht, een diepe mineraliteit en een grote elegantie. Een rode wijn die drinkplezier verschaft.

De wijnen


Riesling Trocken, Rheinhessen 2016

Riesling Trocken, Rheinhessen 2016

Stuivend fris strak fruit. Geknoopt maar onbeschaamd expressief en levend. Groen exotisch fruit gecombineerd met een bijna elektrisch geladen minerale punch. Mondvullend maar uiterst licht door de minerale frisheid. Loepzuiver en dorstlessend. Bitte, bitte trink mich!


Riesling Trocken Von der fels, 2016

Riesling Trocken Von der fels, 2016

2016 is goed nieuws voor ´Von der Fels´ : er is meer droge wijn gemaakt in 2016 &egravn er zit meer Großes Gewächs in als andere jaren. Proeven dus : De neus is adembenemend en duidt meteen op Grand Cru niveau. De aanzet is èèn en al power, riesling uit de steen geperst, vol en explosief. Dit is een ode aan de rieslingdruif en de hele proefbeleving is een rondreis doorheen de topwijngaarden van Klaus Peter Keller. Stralende vruchtconcentratie van GG Kirchspiel, kruidig en crèmig GG Hubacker en een minerale kalk- kick in de afdronk afkomstig van GG Morstein. Von der Fels is zoals de naam al aangeeft gemaakt van de jonge stokken van de Grand Crus, net zoals de G-max het allerbeste is van Keller´s toppercelen. Deze junior zet een heuse stap dichter naar de onvindbare, onbetaalbare G-Max en is de jeugdige rieslingziel van het domein. Wees er snel bij.


Silvaner Trocken , Westhofen, 2015

Silvaner Trocken , Westhofen, 2015

Fris mirakel met een ongelofelijke densiteit. Een bom die naast grote Pouilly Fumé niet misstaat!


Riesling Kirchspiel Auslese 8à, 2015

Riesling Kirchspiel Auslese 8°, 2015

John Gilmann ( A View from a Cellar) : 95+/100


2013 Riesling Hubacker Großes Gewächs

2013 Riesling Hubacker Großes Gewächs

Deze 4 ha grote Grand Cru is al tien generaties familiebezit van de Kellers. Het is dé cru van de gemeente Dalsheim. Hij heeft een beschutte ligging en een hellingsgraad van 25 à 30%. De bodem bestaat uit een toplaag van losse zandleem boven op een kalkrots die een perfecte waterhuishouding garandeert.

Decanter : 95/100. John Gilmann ( A View from a Cellar) : 94+/100


2012 Riesling Kirchspiel Großes Gewächs

2012 Riesling Kirchspiel Großes Gewächs

Het filetstuk van de gemeente Westhofen heet Kirchspiel. Het opent zich als een amfitheater naar de Rijn toe. Een beschut micro klimaat met een topping van mergel boven op de kalkrots . Rieslingparadijs.

Decanter : 96/100. John Gilmann ( A View from a Cellar) : 95+/100


2015 Riesling Großes Gewächs Abts E, Brunnenhauschen

2015 Riesling Großes Gewächs Abts E, Brunnenhauschen

Decanter : 99/100The favoured vineyard of the Bishop of Worms in the 14th century (and today a sub-plot of the Brunnenhäuschen grand cru), the Kellers acquired their parcel in 1996 and own the oldest vines here. A crisp bouquet of lemon zest, tangerine, grapefruit and wetstones is the prelude to a silky, weightless and incredibly intense wine of breathtaking complexity and completeness, which positively screams of its limestone origins. Drink 2020-2065


2014 Spätburgunder ´S´

2014 Spätburgunder ´S´


2014 Spätburgunder Frauenberg G. Gewächs

2014 Spätburgunder Frauenberg G. Gewächs


2014 Spätburgunder Bürgel G. Gewächs

2014 Spätburgunder Bürgel G. Gewächs

Weingut Schätzel

"One of the most exciting new developments in German wine culture." ( R.Parker)

Al 650 jaar bewerkt de familie Schätzel de wijnbergen van Nierstein. Toch voelt het domein aan als een jeugdige start-up waar met enthousiasme en ´akribie´ rieslingstokken op Europa´s meest gereputeerde Grand Crus worden bewerkt. In 2008 gooide Kai Schätzel het roer om. Ein Querkopf.

Rheinhessen: van massawijn tot rein en fijn.

De industrialisering en de opwarming van de aarde heeft de reputatie van de streek geen goed gedaan. Karakterloze bodybuilders met veel alcohol en suiker worden nog steeds massaal gebotteld maar het tij keert. Kai Schätzel zorgt voor de heugelijke terugkeer van lage alcohol en minder tot geen restzoet. Licht en droog, Rijnwijn! Een mens wordt er dartel van.

Ode aan de ondergrond.

De wijnstok staat waar hij moet staan. Op de steile hellingen aan de Rijn waar wortels in de diepte zoeken naar de mineralen in de rode leisteen. Al generaties worden wereldwijnen gebotteld op topliggingen als Hipping, Pettenthal en Ölberg. Vandaag staan de ranken weer tussen kruiden en bloemen en zorgt de biologische wijnbouw voor een wijngaard in balans met de natuur. Druiven rijpen trager zonder doping en de aromatische complexiteit van de veel kleinere druifjes is ronduit verbluffend.

Klassiek minimalisme.

Maar liefst zes keer passeren de plukkers langs de ranken zodat enkel rijpe druiven in de kuipen komen. Er wordt terug met de voeten geplet, op een zachte manier. En net als de traditionalisten in Barolo,wordt in de kelder enkel in grote fouders gewerkt: No barrique, no steel. Wilde gistcellen zorgen voor een spontane gisting waarbij nagenoeg geen zwavel wordt gebruikt. Met een uitzonderlijk lang mostcontact en veel geduld, wordt vanaf dan zo weinig mogelijk gedaan om zoveel mogelijk natuur te behouden.

Culinaire combinatie

De flessen van Schätzel kraak je als aperitief. Ze proeven fris en ziltig als een gin-tonic op 11° en combineren voortreffelijk met sushi, sashimi, gerookte vis, schaaldieren en gebakken witvis, wintergroenten, salades en asperges.

De wijnen


2016 ReinWeiß, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

2016 ReinWeiß, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

Loepzuivere Silvaner, Müller-Thurgau en Riesling combi. Fris, fruit droog.


2015 Riesling, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

2015 Riesling, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

Scheermes-strak droge ´schiefer-riesling´.Beetje ´réduction noble´ in de neus, typisch voor de natuurlijke vinificatie.

Parker 90/100 : Quality of the dry entry-level is already spectaculary high!


2016 Riesling KabiNett, Rheinhessen, 8.5°

2016 Riesling KabiNett, Rheinhessen, 8.5°

Strakke zuren én natuurzoet vormen samen een mega hyperbool die je enkel in een topjaar als 2015 op fles krijgt.

Gault & Millau: Druifzoet lichtgewicht met duidelijke expressie van de leisteen spankracht. Parker 92/100.

Grand Crus of Grosse Gewächse

Ondanks de combinatie van enorme maturiteit en hoge zuren, typisch voor een grote jaargang als 2015 bezitten de grand crus bij Kai Schätzel slechts 11.5%.

Uit de door de VDP benoemde Grosse Lagen komen volgende droge Grosse Gewächse


2015 Riesling Ölberg GG, Rheinhessen

2015 Riesling Ölberg GG, Rheinhessen

De Ölberg die pas in 2015 GG wordt, kreeg zelfs zonder zijn grand cru status al in 2014 de nodige egards van de pers. Heel verschillend van zijn 2 broers door de eerder kalkige ondergrond : wit fruit, rokerig, genereus.

R. Parker : a mouthful of salty, well-structured Riesling 93+/100.


2015 Riesling Hipping GG, Rheinhessen

2015 Riesling Hipping GG, Rheinhessen

Fijgeknoopte leisteen riesling van de ´Rote Hang´. Elegant en super mineraal.Grote bewaarwijn van de warmste, meest legendarische en iconische wijngaard boven de Rijn. Een flacon voor de keldercollectie.


2015 Riesling Pettenthal GG, Rheinhessen

2015 Riesling Pettenthal GG, Rheinhessen

Beschikbaar in september 2017.

De Pettenthal 2015 lag bij mijn bezoek in november 2016 nog steeds op vat. De 2014 GG is de beste wijn ooit gemaakt op het domein. Hij bezit een duizelingwekkende diepgang en complexiteit. Het ziltige steenfruit beheerst de afdronk en is typisch voor het Pettenthal.

R.Parker : 94/100. Benieuwd welke score de 2015 gaat krijgen. Wordt vervolgd.

Weingut Dönnhoff, Nahe

Helmut Dönnhoff bewerkt samen met zijn zoon Cornelius 25 ha aan de Nahe. De rivier loopt ten zuiden van de Moezel in de Rijn. Door de diverse bodem die kan gaan van leisteen tot porphyr, is er niet èèn bepaald kenmerk voor de Nahe-rieslings, maar wel èèn handtekening, die van Dönnhoff. Hun genadeloos streven naar balans en zuiverheid heeft het Weingut op de wereldwijnkaart geplaatst.

De Rieslings van Oberhausen zijn werelderfgoed of we nu van de basis (gutsweine) spreken, van (lagenweine) de crus, van de droge cuvées of van hun "Fruchtige" parels. Ook in België prijken deze rieslings op de wijnkaarten van de allergrootste chefs. Met de stille trom overneemt Cornelius al enkele jaren de vinificatie. De stijl blijft identiek, enkel de jaargangen drukken hun stempel op de wijnen. Dit domein hoort absoluut bij de top vijf van Duitsland en vinifieert samen met Klaus Peter Keller jaar op jaar de allerbeste Grosse Gewächse.

De wijnen


2016 Riesling Trocken

2016 Riesling Trocken

Uitnodigende neus van witte perzik, pompelmoes en groene verse kruiden. Floraal en tegelijk mineraal, natte steen. Riesling die smelt op de tong, speels en dansend vertaalt hij zijn herkomst; Het koele klimaat van de Nahe vallei zorgt voor spanning en een vibrerende afdronk.


2016 Riesling Tonschiefer

2016 Riesling Tonschiefer

Helmut en Cornelius komen zo weinig mogelijk tussen tijdens de groei en de vinificatie. De natuur zorgt voor de balans en de terroir moet spreken. Deze druiven komen uit de Leistenberg. Zoals de naam aankondigt -lei-steen-berg. Van de neus tot de afdronk krachtig en sappig, loepzuiver met tonen van citroengras en groene appel.


2011 Riesling Hermannshöhle

2011 Riesling Hermannshöhle

De Hermannshöhle is een van Duitslands grootste terroir. Dit zijn bij Dönnhoff 60 jarige stokken die machtig geconcentreerde wijn leveren die mineraal, ziltig en gerookt is. Een mythische Grand Cru die je in een groot Bourgogne glas serveert na een jaar of 10 rijping. Hij valt zeker niet weg na een Grand Cru uit Bourgogne.


2010 Riesling Hermannshöhle

2010 Riesling Hermannshöhle

De Hermannshöhle is een van Duitslands grootste terroir. Dit zijn bij Dönnhoff 60 jarige stokken die machtig geconcentreerde wijn leveren die mineraal, ziltig en gerookt is. Een mythische Grand Cru die je in een groot Bourgogne glas serveert na een jaar of 10 rijping. Hij valt zeker niet weg na een Grand Cru uit Bourgogne.

Weingut Braunewell, Essenheim, Rheinhessen

Al 350 jaar bewerken de Braunwells wijngaarden ´Am Römerberg´ in Essenheim. Het wijngoed is gelegen bovenop deze steile helling en kijkt neer op de kom die de machtige Rijn bij Wiesbaden maakt. Drie generaties zijn actief op 18 hectaren verspreid over Essenheim met haar lemige kalkbodem en Elsheim met een lichter gekleurde mergel ondergrond. Riesling, Sauvignon Blanc en Spätburgunder zijn de specialiteiten van Stefan en Christian. Zij vormen de nieuwe generatie die inzet op innovatie en kwaliteit.

De wijnen


2016 Sauvignon Blanc ´Essenheim´

2016 Sauvignon Blanc ´Essenheim´

Sauvignon is eerder zelden aangeplant in de noordelijke wijngaarden van Rheinhessen. Hier in de kom van de Rijn die de wijngaarden als het ware omarmd en beschermd kan het wel. Bovendien geniet Essenheim van een kalk-mergelmassa die zeer geschikt is voor de Sauvignon Blanc. Deze fles houdt het midden tussen een Nieuw-Zeelandse Sauvignon en de strakke wijnen uit de Loire. Fris exotisch en pikant en zeer expressief. Limoen, Granny- Smith, kruisbes en stekelbes, strak-droog en mineraal in de afdronk, getekend door de kalkrijke voedingsbodem.


2016 Riesling Trocken

2016 Riesling Trocken

Aromatisch, ongecompliceerde droge Riesling met fris dansend zuur verweven in een tikkeltje exotiek. Hand-geoogst en spontaan vergist in groot hout stukvat en edelstaal. Uitzonderlijk veel natuurlijke wijn voor een prikje.


2015 Spätburgunder ´Blume´

2015 Spätburgunder ´Blume´

Blume is dé ´Toplage´ uit het Selztal en is een van de oudste aanplanten van de Braunewells. De ondergrond en ligging doen erg denken aan Bourgogne waar kalk en hellingsgraad complexiteit en finesse aan de Pinot Noir geven. Zeer laag rendement van geconcentreerde kleine druiven, lange gisting op edelstaal, tweede gisting op eiken vaten waarvan 30% nieuw. Fijne transparante rode kleur, met aroma´s van rode bes en kers, lichtvoetig maar intens. Pronkstuk van het domein en een ´must try´ voor de ´Pinotfiel´.


Riesling Sekt Brut

Riesling Sekt Brut

Schitterende parelwijn waarvoor de druiven hand geoogst werden in 2014. Klassieke Champagne methode met een lange en trage vergisting op fles. Deze flessen werden in 2017 afgewerkt en gebotteld. Een fris mirakel, ideaal als apéritief. Zachte fijne belletjes met afgewisseld citrusnoten en tonen van rijpe appel. Heerlijk licht en mineraal en levend in de mond met duidelijke expressie van de Kalkboden van Essenheim.

Weingut Zähringer, Heitersheim, Baden

In 1844 werden de eerste wijngaarden in de Maltesergarten aangeplant door de familie Zähringer. Dit Bourgogne aan de Zwitserse grens ligt aan de voet van het Zwarte Woud. Steek je de Rijn over in het Westen , sta je in de Elzas. Dit is een bijzondere biotoop en Heimat voor Pinot Noir, Chardonnay en Weißburgunder.

De jongste generaties vormden het bedrijf om tot een gecertificeerd Ecovin-bedrijf, sinds 2005 kwam hier het Demeter certificaat nog eens bij. Motto : de basis voor authentieke wijn is het menselijk respect voor cultuur en landschap. De natuur van de Maltesergarten beloont deze genadeloze inzet met druiven van topkwaliteit.

De wijnen


2017 Weißburgunder "Maltesergarten", BIO

2017 Weißburgunder "Maltesergarten", BIO

Appel, abrikoos maar ook notige Bourgondische aroma’s achter de glasrand met veel punch, mineraliteit en een aangename kickback achteraan de afdronk. Jong onweerstaanbaar maar geduld wordt beloond na een jaar of vier wanneer ronde botertonen,amandel in een vette textuur de eerste viool gaan spelen. Enkele flesjes verstoppen loont!

Naast klassieke visbereidingen staat hij mooi bij bergkazen als Appenzeller, Gruyère of Allgäuer1


2015 Spätburgunder "SZ", BIO

2015 Spätburgunder "SZ", BIO

Het wijngoed Zähringen is voor 50% aangeplant met Pinot Noir. Na de Côte de Nuits wordt in Baden de grootste Pinot van Europa gemaakt. Dat merk je ook wanneer je door de diepe oude kelders wandelt. Het ruikt er naar Bourgogne. Deze ‘SZ’ staat voor Selektion Zähringer. Het zijn handmatig geselecteerde druiventrossen uit de beste wijngaarden die spontaan worden vergist, soms in hele trossen en daarna worden opgevoed op eiken vaten van 400 liter.

Fijn, transparent rood bosfruit in de neus dat lekker terug opduikt in de mond met aardbei, kers en een hint vanille. Met power without weight dartelt de wijn over het pallet ,licht maar intens zoals Pinot hoort te zijn. Serveer hem bij klein wild, kalfsvlees of drink hem bij een lopende kaas zoals een Ami de Chambertin.

Weingut Wagner-Stempel

De dramatische vulkaanbergen van Siefersheim

Het uitgestrekte en traag glooiende landschap van Rheinhessen verbergt in het uiterste noordwesten een geologisch spectaculair microklimaat met een vulkanische bodem ontstaan in de Permperiode.

De extreme noordelijke omstandigheden en de karige magere bodem met nauwelijks een toplaag bovenop het rhyolit en porphyr gesteente, herbergen enkel wat traag groeiende eik en heide. De kleur van dit gesteente doet wat denken aan de Roter Hang waarop Kai Schätzel en Klaus Peter Keller thuis zijn maar hier is alles steiler, ruiger en koeler. Geen wonder, bovenop de berg zie je immers de grens van de Nahe liggen, die van die andere Rieslingkoning Helmut Dönnhoff. Tegen deze flanken gedijen de diep wortelende wijnranken optimaal. Ze rijpen er traag, leveren weinig trossen, kleine trossen, doordrongen van ziltige mineralen.

"Sinds 2005 zet Daniel Wagner in op ecologische wijnbouw. Hij zorgt voor cultuur op een wild oerlandschap." - Gault Millau.

"Wagners Wijnen zijn de meest arktische van Rheinhessen." Stephan Reinhardt, The Finest Wines of Germany.

"Daniel Wagner heeft Heerkretz en Höllberg op de kaart gezet met heerlijk krachtige en minerale Rieslings die het uithangbord zijn voor zijn immens sterke collectie."

"Eén van de grootste droge Rieslings uit 2016 die ondanks zijn herkomst uit het milde Rheinhessen, toch een extreem Noordelijke persoonlijkheid heeft." - James Suckling.

De wijnen


2017 Weißburgunder Trocken

2017 Weißburgunder Trocken

Lentefris, bloesem aroma. Lichtvoetig bouquet maar stenig en geconcentreerd in de mond zonder een spoor van alcohol. Biologische hand geoogste druiven opgevoed op edelstaal en groot ´Stückfass´. Eén rechtlijnige stijl doorheen heel deze smaaksensatie en dat met máár Weißburgunder. Alles klar Herr Wagner !


2017 Sauvignon Reserve

2017 Sauvignon Reserve

Krachtige minerale Sauvignon Blanc zoals je die vindt in de top cuvées van de betere Pouilly-Fumé producenten. Ook hier doorregen van de stenige aroma´s afkomstig van de vulkanische ondergrond. Een klein perceel op de Siefersheimer Horn, vlak naast de Heerkretz.

Spontane vergisting op edelstaal en elevering op inheemse acacia, die minder dominant is als eikenhout. Kruisbes, pompelmoes in de neus. Redelijk vette textuur in de aanzet, animerende zuren en mineralen. Loepzuiver, lijnrecht en toch lichtjes wild. Heerlijke wijn.


2017 Chardonnay Reserve

2017 Chardonnay Reserve

De twee oudste percelen van de Höllberg zijn aangeplant met Chardonnay. De bodem bovenop de vulkanische porphyr rots bestaat uit klei-zand met een hoog calcium gehalte. Zeer geconcentreerde kleine Chardonnay druiven worden hier laat geoogst maar behouden hun noordelijke zuren ( 7.7g.). Elevering op kleine barriques. Complex rijp fruitige neus van appel groene peer citrus en acacia bloesem en amandel. Vet geconcentreerd, ´full bodied´ maar doorregen met mineralen. Mooi in balans en zeker op niveau van de Bourgogne Blanc uit de Côte D´or. My guilty pleasure


2017 Riesling Trocken ´Porphyr´

2017 Riesling Trocken ´Porphyr´

Het jonge riesling geweld uit de Grand Crus Höllberg en Heerkretz. Het fruit van deze jonge stokken komt niet in de kuipen van de Grosse Gewächse. Ze moeten als kadetten geduldig hun beurt afwachten tot ze voldoende maturiteit en karakter bezitten om het veld op te mogen. Je moet de individuele cru in de druif proeven. Toch is de Porphyr cru proeven een Grand Cru proeven want de ziltige, complexe mineraliteit is al aanwezig. Op een briljante manier weet Daniel net als Klaus Peter Keller met zijn ´Von der Fels´ het beste uit zijn crus te halen maar dan in een jongere, speelse versie. Blits, zuiver en hoogspannend. Synchroon ongedwongen top riesling met een uitstekend mild prijskaartje. Biologisch natuurlijkerwijs.


2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Höllberg´

2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Höllberg´

De Höllberg is een naar het zuiden gerichte wijngaard die met haar prachtige stenige porphyr flank uitkijkt op de Heerkretz. Höllberg is dan ook de meest krachtige, compacte en massieve Grand Cru, volgepakt met fruitige aroma´s. Wellicht de meest warme en ronde wijn maar vergis u niet, wat de Wagner-stijl zo uniek maakt is net die snedige, koele, kruidige, beendroge rotswijn. Het Zwitserland van Rheinhessen ligt dan ook maar 10 kilometer van de Nahe.


2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Heerkretz´

2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Heerkretz´

97/100 James Suckling.

De koelste Grand Cru van Rheinhessen. Deze wijnberg moet je beklommen hebben om het potentieel te kunnen doorgronden. Het is de steilste flank van Rheinhessen die tot de jaren 80 volledig braak lag wegens te mager, te zuur en te extreem doordat hij pal op de wind ligt. De wijn is navenant: potdicht, koel, slank en rechtlijnig als een lange afstandsloper. Ziltig met veel zuren en een indrukwekkende grip. Een brandkast die zich de eerste 10 jaar niet opent maar daarvoor zijn er dan ook de Höllberg en de Scharlachberg. Om te vergeten tot 2020-2040.


2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Scharlachberg´

2017 Riesling Grosses Gewächs, ´Scharlachberg´

96/100 James Suckling.

De Scharlachberg is weer een heel ander geval. De bodem is doordrongen van taunuskwartsiet. Deze Grand Cru bezit niet het snedige, minerale karakter van de Heerkretz noch het zonoverladen vruchtconcentraat van de Höllberg. Hij zit er middenin met ietwat zachtere zuren, ziltigheid en animerend citrusfruit. Licht, nobel, reductief en wild. Wat een spel tussen streng en net niet wulps. Wat jammer dat er maar 1200 flessen van gemaakt worden. Kan meteen gedronken worden maar heeft potentieel tot 3035+

Top