Riesling & Co

Riesling is verbonden met Duitsland. Het koude klimaat conserveert de zuren en houdt de ijverigeRiesling in bedwang, en dat is nodig. Geen enkele andere druif is in staat zoveel uit de bodem te halen en omte vormen tot de waaier van verschillende wijntypes die Duitsland rijk is. Van banaal tot geniaal, van droogtot zoet, van fruitig tot extreem mineraal. Water speelt een belangrijke rol. Ahr, Moesel, Saar, Ruwer, Nahe enRijn volgen betekent zicht en inzicht in Duitsland’s werelderfgoed aan Rieslinghellingen.


Domeinen

Weingut Klaus Peter Keller

Julia & Klaus Peter Keller zijn sinds 2001 hèt tweespan van Rheinhessen, een wijnregio eerder gekend voor zijnLiebfraumich en massaproductie. De woelige periode vlak voor de Franse Revolutie, deed de familie Keller emigreren uit Zwitserland.Ze trokken naar Dalsheim, waar ze in 1789 het beste parceel uit de Grosse Lage Hubacker konden aankopen. Klaus Peter liep stage bijoa. Hubert Lignier en Armand Rousseau, Julia bleef in Duitsland en stak haar licht op bij oa. Robert Weil. Beide hebben een diplomaoenologie op zak en sinds 2002 verbluffen ze de wijnwereld met fantastische Pinot Noirs en grote Rieslings.

Kleine oogsten, grote wijnen.

"The quality of the best German Pinots is one of the world´s best kept secrets".

Deze intussen legendarische uitspraak van Jancis Robinson in The Financial Times, klopt vandaag niet meer helemaal. Vandaag vind jeals maar vaker Duitse top Pinot Noirs op de wijnkaarten van ´s werelds beste restaurants .Langzaam aan worden de Duitse Spätburgundersen met name Bürgel en Frauenberg terug in een adem genoemd met de grote terroir van Bourgogne.Vele factoren spelen Klaus Peter Keller vandaag in de kaart. Allereerst leerde hij rode wijn vinifiëren in Bourgogne en isde Côte D´Or zijn ´Leidenschaft´. Zijn Spätburgunder is geënt op oude silvanerstokken die elke jaar beterekwaliteit brengen. De klimaatwijziging speelt hier zelfs in het voordeel.. In feite streeft Klaus Peter naar rode riesling-een finessewijn met een fantastische vrucht, een diepe mineraliteit en een grote elegantie. Een rode wijn die drinkplezier verschaft.

De wijnen


Riesling Trocken, Rheinhessen 2016

Riesling Trocken, Rheinhessen 2016

Stuivend fris strak fruit. Geknoopt maar onbeschaamd expressief en levend. Groen exotisch fruit gecombineerd met een bijnaelektrisch geladen minerale punch. Mondvullend maar uiterst licht door de minerale frisheid. Loepzuiver en dorstlessend.Bitte, bitte trink mich!


Riesling Trocken Von der fels, 2016

Riesling Trocken Von der fels, 2016

2016 is goed nieuws voor ´Von der Fels´ : er is meer droge wijn gemaakt in 2016 &egravn er zit meer Großes Gewächs in als andere jaren. Proeven dus :De neus is adembenemend en duidt meteen op Grand Cru niveau. De aanzet is èèn en al power, riesling uit de steen geperst, volen explosief. Dit is een ode aan de rieslingdruif en de hele proefbeleving is een rondreis doorheen de topwijngaarden van Klaus PeterKeller. Stralende vruchtconcentratie van GG Kirchspiel, kruidig en crèmig GG Hubacker en een minerale kalk- kick in de afdronkafkomstig van GG Morstein. Von der Fels is zoals de naam al aangeeft gemaakt van de jonge stokken van de Grand Crus, net zoals deG-max het allerbeste is van Keller´s toppercelen. Deze junior zet een heuse stap dichter naar de onvindbare, onbetaalbare G-Max enis de jeugdige rieslingziel van het domein. Wees er snel bij.


Silvaner Trocken , Westhofen, 2015

Silvaner Trocken , Westhofen, 2015

Fris mirakel met een ongelofelijke densiteit. Een bom die naast grote Pouilly Fumé niet misstaat!


Riesling Kirchspiel Auslese 8à, 2015

Riesling Kirchspiel Auslese 8°, 2015

John Gilmann ( A View from a Cellar) : 95+/100


2013 Riesling Hubacker Großes Gewächs

2013 Riesling Hubacker Großes Gewächs

Deze 4 ha grote Grand Cru is al tien generaties familiebezit van de Kellers. Het is dé cru van de gemeente Dalsheim.Hij heeft een beschutte ligging en een hellingsgraad van 25 à 30%. De bodem bestaat uit een toplaag van lossezandleem boven op een kalkrots die een perfecte waterhuishouding garandeert.

Decanter : 95/100. John Gilmann ( A View from a Cellar) : 94+/100


2012 Riesling Kirchspiel Großes Gewächs

2012 Riesling Kirchspiel Großes Gewächs

Het filetstuk van de gemeente Westhofen heet Kirchspiel. Het opent zich als een amfitheater naar de Rijn toe. Een beschutmicro klimaat met een topping van mergel boven op de kalkrots . Rieslingparadijs.

Decanter : 96/100. John Gilmann ( A View from a Cellar) : 95+/100


2015 Riesling Großes Gewächs Abts E, Brunnenhauschen

2015 Riesling Großes Gewächs Abts E, Brunnenhauschen

Decanter : 99/100The favoured vineyard of the Bishop of Worms in the 14th century (and today a sub-plot of theBrunnenhäuschen grand cru), the Kellers acquired their parcel in 1996 and own the oldest vines here. A crisp bouquet of lemonzest, tangerine, grapefruit and wetstones is the prelude to a silky, weightless and incredibly intense wine of breathtakingcomplexity and completeness, which positively screams of its limestone origins. Drink 2020-2065


2014 Spätburgunder ´S´

2014 Spätburgunder ´S´


2014 Spätburgunder Frauenberg G. Gewächs

2014 Spätburgunder Frauenberg G. Gewächs


2014 Spätburgunder Bürgel G. Gewächs

2014 Spätburgunder Bürgel G. Gewächs

Weingut Schätzel

"One of the most exciting new developments in German wine culture." ( R.Parker)

Al 650 jaar bewerkt de familie Schätzel de wijnbergen van Nierstein. Toch voelt hetdomein aan als een jeugdige start-up waar met enthousiasme en ´akribie´rieslingstokken op Europa´s meest gereputeerde Grand Crus worden bewerkt. In2008 gooide Kai Schätzel het roer om. Ein Querkopf.

Rheinhessen: van massawijn tot rein en fijn.

De industrialisering en de opwarming van de aarde heeft de reputatie van de streek geen goed gedaan. Karakterlozebodybuilders met veel alcohol en suiker worden nog steeds massaal gebotteld maar het tij keert. Kai Schätzel zorgtvoor de heugelijke terugkeer van lage alcohol en minder tot geen restzoet. Licht en droog, Rijnwijn! Een mens wordter dartel van.

Ode aan de ondergrond.

De wijnstok staat waar hij moet staan. Op de steile hellingen aan de Rijn waar wortels in de diepte zoeken naar demineralen in de rode leisteen. Al generaties worden wereldwijnen gebotteld op topliggingen als Hipping, Pettenthal en Ölberg.Vandaag staan de ranken weer tussen kruiden en bloemen en zorgt de biologische wijnbouw voor een wijngaard in balansmet de natuur. Druiven rijpen trager zonder doping en de aromatische complexiteit van de veel kleinere druifjes isronduit verbluffend.

Klassiek minimalisme.

Maar liefst zes keer passeren de plukkers langs de ranken zodat enkel rijpe druiven in de kuipen komen. Er wordtterug met de voeten geplet, op een zachte manier. En net als de traditionalisten in Barolo,wordt in de kelder enkelin grote fouders gewerkt: No barrique, no steel. Wilde gistcellen zorgen voor een spontane gisting waarbij nagenoeggeen zwavel wordt gebruikt. Met een uitzonderlijk lang mostcontact en veel geduld, wordt vanaf dan zo weinig mogelijkgedaan om zoveel mogelijk natuur te behouden.

Culinaire combinatie

De flessen van Schätzel kraak je als aperitief. Ze proeven fris en ziltig als een gin-tonic op 11° en combinerenvoortreffelijk met sushi, sashimi, gerookte vis, schaaldieren en gebakken witvis, wintergroenten, salades en asperges.

De wijnen


2016 ReinWeiß, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

2016 ReinWeiß, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

Loepzuivere Silvaner, Müller-Thurgau en Riesling combi. Fris, fruit droog.


2015 Riesling, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

2015 Riesling, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

Scheermes-strak droge ´schiefer-riesling´.Beetje ´réduction noble´ in de neus, typisch voor de natuurlijke vinificatie.

Parker 90/100 : Quality of the dry entry-level is already spectaculary high!


2016 Riesling KabiNett, Rheinhessen, 8.5°

2016 Riesling KabiNett, Rheinhessen, 8.5°

Strakke zuren én natuurzoet vormen samen een mega hyperbool die je enkel in een topjaar als 2015 op fles krijgt.

Gault & Millau: Druifzoet lichtgewicht met duidelijke expressie van de leisteen spankracht. Parker 92/100.

Grand Crus of Grosse Gewächse

Ondanks de combinatie van enorme maturiteit en hoge zuren, typisch voor eengrote jaargang als 2015 bezitten de grand crus bij Kai Schätzel slechts 11.5%.

Uit de door de VDP benoemde Grosse Lagen komen volgende droge Grosse Gewächse


2015 Riesling Ölberg GG, Rheinhessen

2015 Riesling Ölberg GG, Rheinhessen

De Ölberg die pas in 2015 GG wordt, kreeg zelfs zonder zijn grand cru status al in 2014 de nodige egards van de pers.Heel verschillend van zijn 2 broers door de eerder kalkige ondergrond : wit fruit, rokerig, genereus.

R. Parker : a mouthful of salty, well-structured Riesling 93+/100.


2015 Riesling Hipping GG, Rheinhessen

2015 Riesling Hipping GG, Rheinhessen

Fijgeknoopte leisteen riesling van de ´Rote Hang´. Elegant en super mineraal.Grote bewaarwijn van de warmste,meest legendarische en iconische wijngaard boven de Rijn. Een flacon voor de keldercollectie.


2015 Riesling Pettenthal GG, Rheinhessen

2015 Riesling Pettenthal GG, Rheinhessen

Beschikbaar in september 2017.

De Pettenthal 2015 lag bij mijn bezoek in november 2016 nog steeds op vat. De 2014 GG is de beste wijn ooitgemaakt op het domein. Hij bezit een duizelingwekkende diepgang en complexiteit. Het ziltige steenfruit beheerstde afdronk en is typisch voor het Pettenthal.

R.Parker : 94/100. Benieuwd welke score de 2015 gaat krijgen. Wordt vervolgd.

Weingut Dönnhoff, Nahe

Helmut Dönnhoff bewerkt samen met zijn zoon Cornelius 25 ha aan de Nahe. De rivier loopt ten zuiden van de Moezel inde Rijn. Door de diverse bodem die kan gaan van leisteen tot porphyr, is er niet èèn bepaald kenmerk voor de Nahe-rieslings, maarwel èèn handtekening, die van Dönnhoff. Hun genadeloos streven naar balans en zuiverheid heeft het Weingut op de wereldwijnkaartgeplaatst.

De Rieslings van Oberhausen zijn werelderfgoed of we nu van de basis (gutsweine) spreken, van (lagenweine) de crus, van de drogecuvées of van hun "Fruchtige" parels. Ook in België prijken deze rieslings op de wijnkaarten van de allergrootste chefs. Met de stilletrom overneemt Cornelius al enkele jaren de vinificatie. De stijl blijft identiek, enkel de jaargangen drukken hun stempel op de wijnen.Dit domein hoort absoluut bij de top vijf van Duitsland en vinifieert samen met Klaus Peter Keller jaar op jaar de allerbeste GrosseGewächse.

De wijnen


2016 Riesling Trocken

2016 Riesling Trocken

Uitnodigende neus van witte perzik, pompelmoes en groene verse kruiden. Floraal en tegelijk mineraal, natte steen. Rieslingdie smelt op de tong, speels en dansend vertaalt hij zijn herkomst; Het koele klimaat van de Nahe vallei zorgt voor spanningen een vibrerende afdronk.


2016 Riesling Tonschiefer

2016 Riesling Tonschiefer

Helmut en Cornelius komen zo weinig mogelijk tussen tijdens de groei en de vinificatie. De natuur zorgt voor de balans en deterroir moet spreken. Deze druiven komen uit de Leistenberg. Zoals de naam aankondigt -lei-steen-berg. Van de neus tot de afdronkkrachtig en sappig, loepzuiver met tonen van citroengras en groene appel.


2011 Riesling Hermannshöhle

2011 Riesling Hermannshöhle

De Hermannshöhle is een van Duitslands grootste terroir. Dit zijn bij Dönnhoff 60 jarige stokken die machtig geconcentreerdewijn leveren die mineraal, ziltig en gerookt is. Een mythische Grand Cru die je in een groot Bourgogne glas serveert na eenjaar of 10 rijping. Hij valt zeker niet weg na een Grand Cru uit Bourgogne.


2010 Riesling Hermannshöhle

2010 Riesling Hermannshöhle

De Hermannshöhle is een van Duitslands grootste terroir. Dit zijn bij Dönnhoff 60 jarige stokken die machtig geconcentreerdewijn leveren die mineraal, ziltig en gerookt is. Een mythische Grand Cru die je in een groot Bourgogne glas serveert na eenjaar of 10 rijping. Hij valt zeker niet weg na een Grand Cru uit Bourgogne.

Weingut Braunewell, Essenheim, Rheinhessen

Al 350 jaar bewerken de Braunwells wijngaarden ´Am Römerberg´ in Essenheim. Het wijngoed is gelegen bovenop dezesteile helling en kijkt neer op de kom die de machtige Rijn bij Wiesbaden maakt. Drie generaties zijn actief op 18 hectaren verspreidover Essenheim met haar lemige kalkbodem en Elsheim met een lichter gekleurde mergel ondergrond. Riesling, Sauvignon Blanc enSpätburgunder zijn de specialiteiten van Stefan en Christian. Zij vormen de nieuwe generatie die inzet op innovatie en kwaliteit.

De wijnen


2016 Sauvignon Blanc ´Essenheim´

2016 Sauvignon Blanc ´Essenheim´

Sauvignon is eerder zelden aangeplant in de noordelijke wijngaarden van Rheinhessen. Hier in de kom van de Rijn die dewijngaarden als het ware omarmd en beschermd kan het wel. Bovendien geniet Essenheim van een kalk-mergelmassa die zeergeschikt is voor de Sauvignon Blanc. Deze fles houdt het midden tussen een Nieuw-Zeelandse Sauvignon en de strakke wijnenuit de Loire. Fris exotisch en pikant en zeer expressief. Limoen, Granny- Smith, kruisbes en stekelbes, strak-droog en mineraalin de afdronk, getekend door de kalkrijke voedingsbodem.


2016 Riesling Trocken

2016 Riesling Trocken

Aromatisch, ongecompliceerde droge Riesling met fris dansend zuur verweven in een tikkeltje exotiek. Hand-geoogst en spontaanvergist in groot hout stukvat en edelstaal. Uitzonderlijk veel natuurlijke wijn voor een prikje.


2015 Spätburgunder ´Blume´

2015 Spätburgunder ´Blume´

Blume is dé ´Toplage´ uit het Selztal en is een van de oudste aanplanten van de Braunewells. De ondergrond en ligging doen ergdenken aan Bourgogne waar kalk en hellingsgraad complexiteit en finesse aan de Pinot Noir geven. Zeer laag rendement vangeconcentreerde kleine druiven, lange gisting op edelstaal, tweede gisting op eiken vaten waarvan 30% nieuw. Fijne transparanterode kleur, met aroma´s van rode bes en kers, lichtvoetig maar intens. Pronkstuk van het domein en een ´must try´ voorde ´Pinotfiel´.


Riesling Sekt Brut

Riesling Sekt Brut

Schitterende parelwijn waarvoor de druiven hand geoogst werden in 2014. Klassieke Champagne methode met een lange en tragevergisting op fles. Deze flessen werden in 2017 afgewerkt en gebotteld. Een fris mirakel, ideaal als apéritief. Zachte fijnebelletjes met afgewisseld citrusnoten en tonen van rijpe appel. Heerlijk licht en mineraal en levend in de mond met duidelijkeexpressie van de Kalkboden van Essenheim.

Weingut Zähringer, Heitersheim, Baden

In 1844 werden de eerste wijngaarden in de Maltesergarten aangeplant door de familie Zähringer.Dit Bourgogne aan de Zwitserse grens ligt aan de voet van het Zwarte Woud. Steek je de Rijn over in het Westen ,sta je in de Elzas. Dit is een bijzondere biotoop en Heimat voor Pinot Noir, Chardonnay en Weißburgunder.

De jongste generaties vormden het bedrijf om tot een gecertificeerd Ecovin-bedrijf, sinds 2005 kwam hier het Demetercertificaat nog eens bij. Motto : de basis voor authentieke wijn is het menselijk respect voor cultuur en landschap.De natuur van de Maltesergarten beloont deze genadeloze inzet met druiven van topkwaliteit.

De wijnen


2017 Weißburgunder "Maltesergarten", BIO

2017 Weißburgunder "Maltesergarten", BIO

Appel, abrikoos maar ook notige Bourgondische aroma’s achter de glasrand met veel punch, mineraliteit en eenaangename kickback achteraan de afdronk. Jong onweerstaanbaar maar geduld wordt beloond na een jaar of vierwanneer ronde botertonen,amandel in een vette textuur de eerste viool gaan spelen. Enkele flesjes verstoppenloont!

Naast klassieke visbereidingen staat hij mooi bij bergkazen als Appenzeller, Gruyère of Allgäuer1


2015 Spätburgunder "SZ", BIO

2015 Spätburgunder "SZ", BIO

Het wijngoed Zähringen is voor 50% aangeplant met Pinot Noir. Na de Côte de Nuits wordt in Baden de grootstePinot van Europa gemaakt. Dat merk je ook wanneer je door de diepe oude kelders wandelt. Het ruikt er naarBourgogne. Deze ‘SZ’ staat voor Selektion Zähringer. Het zijn handmatig geselecteerde druiventrossen uit debeste wijngaarden die spontaan worden vergist, soms in hele trossen en daarna worden opgevoed op eiken vatenvan 400 liter.

Fijn, transparent rood bosfruit in de neus dat lekker terug opduikt in de mond met aardbei, kers en een hintvanille. Met power without weight dartelt de wijn over het pallet ,licht maar intens zoals Pinot hoort te zijn.Serveer hem bij klein wild, kalfsvlees of drink hem bij een lopende kaas zoals een Ami de Chambertin.

Top