Weingut Braunewell


Weingut Braunewell

Al 350 jaar bewerken de Braunwells wijngaarden ‘Am Römerberg’ in Essenheim. Het wijngoed is gelegen bovenop deze steile helling en kijkt neer op de kom die de machtige Rijn bij Wiesbaden maakt.


Weingut Braunewell

Drie generaties zijn actief op 18 hectaren verspreid over Essenheim met haar lemige kalkbodem en Elsheim met een lichter gekleurde mergel ondergrond. Riesling, Sauvignon Blanc en Spätburgunder zijn de specialiteiten van Stefan en Christian. Zij vormen de nieuwe generatie die inzet op innovatie en kwaliteit.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Braunewell
2021 Sauvignon "Reserve", Weingut Braunewell

Sauvignon is eerder zelden aangeplant in de noordelijke wijngaarden van Rheinhessen. Hier in de kom van de Rijn die de wijngaarden als het ware omarmd en beschermd kan het wel. Bovendien geniet Essenheim van een kalk-mergelmassa die zeer geschikt is voor de Sauvignon Blanc. Deze fles houdt het midden tussen een Nieuw-Zeelandse Sauvignon en de strakke wijnen uit de Loire. Fris exotisch en pikant en zeer expressief. Limoen, Granny- Smith, kruisbes en stekelbes, strak-droog en mineraal in de afdronk, getekend door de kalkrijke voedingsbodem.

Weingut Braunewell
2018 Spätburgunder Essenheim Kalkmergel

De Spätburgunder aanplant bevindt zich in het midden van de kalk-mergelhelling van Essenheim. Het koele klimaat samen met de bodem zorgen voor een lange rijptijd van de pinot noir. De Tertiaire mariene afzettingen van het kalkhoudend algenrif is verweerd tot bruine leem en doet erg denken aan de ondergrond van de Côte de Nuits. Het levert volle wijnen met lage zuren.

Weingut Braunewell
2015 Spätburgunder ‘ Blume’, Weingut Braunewell

Blume is dé ‘Toplage’ uit het Selztal en is een van de oudste aanplanten van de Braunewells. De ondergrond en ligging doen erg denken aan Bourgogne waar kalk en hellingsgraad complexiteit en finesse aan de Pinot Noir geven. Zeer laag rendement van geconcentreerde kleine druiven, lange gisting op edelstaal, tweede gisting op eiken vaten waarvan 30% nieuw. Fijne transparante rode kleur, met aroma’s van rode bes en kers, lichtvoetig maar intens. Pronkstuk van het domein en een ‘must try’ voor de ‘Pinotfiel’.

Weingut Braunewell
2018 Riesling Sekt Brut, Weingut Braunewell

Schitterende parelwijn waarvoor de druiven hand geoogst werden in 2018. Klassieke Champagne methode met een lange en trage vergisting op fles. Deze flessen werden in 2021 afgewerkt en gebotteld. Een fris mirakel, ideaal als apéritief. Zachte fijne belletjes met afgewisseld citrusnoten en tonen van rijpe appel. Heerlijk licht en mineraal en levend in de mond met duidelijke expressie van de Kalkboden van Essenheim.