Bio wijn Azienda Agricola Chionetti
"La vigna é vita"

De familie Chionetti is onmiskenbaar verbonden met de DOCG Dogliani ten zuiden van Barolo. Hier worden dolcetto’s gebotteld met een DOCG bandje rond de nek. De terroir van San Luigi die uitkijkt over de stad Dogliani, is uniek en geeft de wijnen een complexiteit en diepgang die ver boven alle andere dolcetto’s uit de Langhe staat. Het staat buiten kijf dat je hier bij de stichters van de DOCG méér als waar voor je geld krijgt met biologische, artisanale wijn van een familiebedrijf. Een fles die de streek samenvat en je onderdompelt in de rijke cultuur van Piëmonte.
Nebbiolo

Toch op zoek naar nog meer fijnheid? In dezelfde prijsklasse vinifieert Nicola met de ‘soft touch’ van een grootmeester een prachtige Nebiolo en sinds 2016 ook verschillende Barolo’s. Zeer beperkt verkrijgbaar maar onweerstaanbaar Bourgondisch.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Azienda Agricola Chionetti
2020 Dolcetto di Dogliani ´San Luigi´DOCG, Azienda Agricola Chionetti

De 2020 is een bom met de hoogste score ooit voor een Dolcetto (94/100). Te drinken : nu- 2030 bij gegrild vlees, pasta al ragù. Dit is fruit afkomstig van de wijngaarden in San Luigi, hoog boven de stad Dogliani. Rijp zwart fruit, kers en bes. Volledige rijping op betonnen cuves. Gulle wijn, diep geconcentreerde wijn met zeer zachte tannines en een kalkachtige terroirexpressie. Vinous : 94/100 : The 2020 Dogliani San Luigi is fabulous. Racy and effusive, with soaring aromatics, the 2020 is impressive right out of the gate. A rush of rose petal, lavender, spice, mint and mocha hits the palate. The 2020 impresses with its depth, complexity and overall balance. I loved it.

Azienda Agricola Chionetti
2019 Dolcetto di Dogliani ´San Luigi´ DOCG, Azienda Agricola Chionetti

2019 werd vanwege Corona (what else!) niet door Antonio Galloni geproefd. Hij is al iets zachter en is een perfecte alle daagse Piëmontees. Te drinken : nu- 2030 bij gegrild vlees, pasta al ragù.

Azienda Agricola Chionetti
2019 Dolcetto di Dogliani ´Briccolero´DOCG, Azienda Agricola Chionetti

Ook deze wijngaard ligt in San Luigi maar de grond bezit meer calcium carbonaat en lijkt daarmee meer op de bodem van Monforte in de Barolo zone. 10% van de iets tanninerijkere wijn wordt op grote 30 hl. Sloveense eiken vaten opgevoed, de rest op betonnen cuves. Het is een indrukwekkende,krachtige, diepgekleurde wijn die barst van het fruit en eucalyptus. Een en al vloeibare finesse met een mooie terroirexpressie. Hij staat eenzaam aan de top, ver boven de dolcetto’s van Mascarello, Gaja, Rinaldi en andere Piémontese grootheden.

Azienda Agricola Chionetti
2019 Barbera D’Alba ‘San Sebastiano’, Azienda Agricola Chionetti

Deze wijngaard ligt rond de kapel van San Sebastiano, een gehucht van Monforte D’Alba. Alcohol fermentatie in edelstaal en opvoeding op kleine eiken vaten. Deze barbera wordt ongefilterd gebotteld om maximaal het fruit te conserveren. Diep robijnrode kleur, sappig, sappig, sappig diep rood kers- en pruimfruit. Een frisse kick van aciditeit houdt het geheel levend met een punch van peper achteraan.

Azienda Agricola Chionetti
2019 Langhe Nebbiolo ‘La Chiusa’, Azienda Agricola Chionetti

Druiven uit San Luigi in Dogliani en uit Montforte D’Alba. Daar waar hij met de dolcetto DOCG diepe zwarte wijnen vinifieert, gaat hij met nebbiolo helemaal de andere kant op. Wijn met een ‘soft touch’, met lichte infusie eerder dan een zware extractie. Ze zijn transparant en zeer intens tegelijk. Een stijl die aan Bourgogne doet denken. Wat een finesse en klasse!

Azienda Agricola Chionetti
2018 Barolo ‘Parussi’, DOCG, Azienda Agricola Chionetti

De Parussi wijngaard is de eerste heuvel die je tegenkomt wanneer je vanuit Alba het mooie Castiglione Falletto binnenrijdt. Ze kijkt als een amfitheater uit op de Bricco Bochis en de Monprivato. De nebbiolo ’s afkomstig van deze cru zijn hebben wat minder tannine, zijn speelser en daardoor ook wat sneller op dronk. 2017 is een warm rijk jaar, 2018 is koeler en klassieker.

Azienda Agricola Chionetti
2018 Barolo ‘Bussia Vigna Pianpolvere’, DOCG, Azienda Agricola Chionetti

De Bussia is de eerste (1961) officiële cru op een Barolo etiket. Binnen deze cru zijn de beste percelen nog eens onderverdeeld. Eén er van is de Pianpolvere aangeplant in 1965 in de gemeente Monforte D’Alba. Foglio 7, part 226 is ene mooi plot perfect gelegen in het betere deel van de Pianpolvere. Deze ‘cru-binnen-de cru’ wordt aanzien als een van de meest homogene. Het nebbiolo fruit, geoogst eind oktober wordt tot wel 30 dagen geweekt. Na de maceratie wordt de wijn gefermenteerd op grote houten fouders. De wijnen hebben een stevige tanninestructuur met een diepe fruitconcentratie en een opmerkelijke mineraliteit.