‘Is G-Max the Montrachet of Germany?”, tweeted Christie’s.
“Or is Montrachet the G-Max of Burgundy?”
Na een veel te droge jaargang 2022 presenteren we een frisse dynamische 2023 met veel uitdagingen, veel handwerk en discipline in de wijngaard.
Met een fijnkruidig en energie geladen glas ‘Von der Fels’ schrijft Klaus Peter het volgend verslag over deze uitstekende jaargang:
Met een te warme februari en maart zat de angst er in: alweer een te vroege knopvorming met vorstrisico?
Gelukkig bleef april koud en nat zonder ijsheiligen waardoor de vegetatie vertraagde en pas in mei alles losbarstte.
Ook juni bleef droog en pas in juli kwam dan de langverwachte neerslag.
Geen warme bbq-avonden in augustus maar koele temperaturen, ideaal voor de riesling druiven die houden van een trage lange rijping.
‘Kaiserwetter’ kwam pas in september waardoor de rieslingpluk in aangename omstandigheden kon beginnen en eindigen aanvang oktober.
Ongeëvenaard die handtekening van Klaus Peter. Hij weet als geen ander een groene ‘exotiek’ in de silvaner te brengen die groen maar rijp aanvoelt. Er zit zo, zo veel energie en leven in deze fles dat hij de herfst in de meeste kelders niet haalt. De drang om dit te openen is als de lente die ontspruit.
Al enkele jaren legt zoon Felix zich toe op de 'Burgunder soorten' en wordt het niveau alsmaar hoger. De wijn wordt op edelstaal uitgebouwd en slechts een klein de deel op eiken vaten. Fijnheid, elegantie en precisie wordt nagestreefd eerder als power en massa. De intensiteit komt van de Rheinhessische kalkbodem uit het Zellertal.
Super fris bijna gewichtloos. Net niet helemaal droog maar enig fruitzoet smelt als sneeuw voor de zon in een strak zurenspel. Geweldige ‘terroirexpressie’.
Druiven afkomstig uit de Grand Cru Hubacker. Een oesterbank, ziltig strak, mooi zuur. Veel meer sap als de 2022 en wat een concentratie!
De Reserve von Roten Bodem is een voorbode van de Große Gewächse. De druiven komen hoofdzakelijk uit de wijngaarden Kirchspiel en Abts E. Hij wordt vroeger gebotteld en is sneller toegankelijk. Proeft dus jong geweldig expressief maar dat neemt niet weg dat hij gerust 10 jaar+ kan rijpen.
Oester zilt, etherisch, rijk middenpallet, citrus, kruisbes, groene zoete puntpeper. 2023 is een geweldige Kirchspiel, ragfijn gelaagd, filigraan met een enorme lengte.
Diep geconcentreerd, kracht, explosie van fruit, strak geknoopt einde. Der Sprengmeister.