Azienda Agricola Luigi Pira

“One of Piedmont’s superstars… these are wines of extraordinary complexity and breathtaking richness. The spectacular offerings from Pira ’s vineyards in and around Serralunga d’Alba are among the more riveting examples.” – Robert Parker



A.Galloni in Vinous nov 2017

This is a head-spinning set of wines from top to bottom.
I would be trilled to drink any of these wines any day of the week.
As always Pira favors a style based on textural richness.
At their best, the wines show en equal amount of elegance.




Niets heeft in de wijnwereld zoveel aandacht getrokken als de strijd tussen de modernisten en de hoegenaamd laatste traditionalisten in Barolo. Mascarello, Rinaldi en Cappellano genieten vandaag van een iconische status, wereldwijd. Terecht, deze wijndomeinen hebben veel gemeen met die andere regio rond Vosne-Romanée, de Côte D’Or.

Ook hier zijn de wijngaarden opgedeeld in percelen, soms zelfs geen bouwplaats groot, ook hier zijn ze in familiale handen en ook hier heb je traditionalisten en modernisten. Generatie op generatie is er een streven om steeds betere wijn te maken en dat geldt voor zowel Bourgogne als voor Piëmonte.




Serralunga D’Alba nel Cuore del Barolo

Vroeger toen Barolo nog een blend was die grote huizen maakten van de verschillende productie zones, werd de Nebbiolo van Serralunga gebruikt als basis. Hier in het uiterste oosten van Barolo werd zowel gezocht naar wijn die stevig en sober kon zijn als naar druiven die expressieve en elegante wijn konden voortbrengen. Vandaag is Serralunga ( de lange serre) het cru gebied waar gereputeerde huizen thuis zijn met hun top cuvées als de ‘Gabutti’ van Giuseppe Cappellano, ‘Vigna Francia’ van Giacomo Conterno en de ‘Vignarionda’ van Luigi Pira.



Az. Agricola Luigi Pira

In de jaren 50 begon Luigi Pira land te kopen op de steile hellingen van Serralunga net voor Angelo Gaia als een slokop alle topliggingen inlijfde. Gianpaolo Pira verkocht de druiven aan de grote cantina’s in Alba waar de druiven uit de crus Marenca, Margheria en Vignarionda zeer gegeerd waren.

Begin jaren 90 begon Pira zijn wijnen zelf te bottelen. Hij combineert de traditionele vinificatie op grote fouders met elevering op kleine Franse eiken vaten. In minder als twee decennia poneerde hij de naam Pira tussen de grote namen van Piëmonte. Midden in het Gaia imperium bezit hij als enige nog wijngaarden in Marenca en Margheria.




Barolo 2015

In 2015 zijn grote Barolo's gemaakt. Vaak op hetzelfde niveau als de legendarische 2010. In het bijzonder op de Serralunga flank rijpten de Nebbiolo druiven nagenoeg perfect. Zeer geconcentreerd fruit met zachte tannines. Een echt Pira jaar met Barolo's zoals ik ze graag heb.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Azienda Agricola Luigi Pira
Barbera D’Alba, Superiore DOC 2017

Zeer geconcentreerde, diep gevulde Barbera geoogst in Roddino. Ook hier de typische middenweg met deels traditionele elevering op grote fouders en deels een 12 maanden lange elevering op kleine barrique. Power wijn, krachtig en vol, zonovergoten en rijp.

Vinous A.Galloni : 91/100 The 2017 Barbera d'Alba Superiore is a glorious wine. Dark cherry jam, cedar, licorice, menthol and spice all infuse the 2017 with layers of texture and sheer appeal. The 2017 is bold, opulent and flat-out delicious. Readers will not want to miss this luscious, heady Barbera from Giampaolo Pira.

Azienda Agricola Luigi Pira
Barolo Serralunga, DOCG 2015

Winespectator: Hot Wines 95/100 This is smooth and hangs together beautifully, framing flavors of cherry, raspberry, wild herbs, mineral and tobacco. There is plenty of structure, yet this is all about balance and texture, ending with layers of fruit, underbrush and mineral. Best from 2022 through 2040.

A. Galloni: The Barolo del Comune di Serralunga d'Alba is a very pretty entry-level Barolo with more than enough complexity to offer a good bit of intrigue over the coming years. As is the case with all Serralunga Barolos, there is a fair amount of tannic grip, but the lifted, floral aromatics add a measure of finesse as well. This is an impeccably crafted and absolutely delicious Barolo from Giampaolo Pira.

Azienda Agricola Luigi Pira
Barolo Marenca, DOCG 2015

Gianpaolo Pira is de enige wijnmaker die deze top cru uit Serralunga op het label drukt. De rest van deze topligging is eigendom van Gaia, die de wijn in zijn Sperss ( € 170.00) blend. Eén klein eilandje Nebbiolo, het filetstuk zit in deze fles. 24 maanden elevering op grote fouders en kleine eiken vaten. Zeer expressieve, licht rokerige neus met subtiel rood fruit en eucalyptus. Goede concentratie met een kern van rijp, zoet rood fruit en geslepen steen. Bewaar wijn die uitdaagt om gedronken te worden. Schoolvoorbeeld van een grote jaargang die concentratie aan finesse koppelt.

A.Galloni: 93+/100 The 2013 Barolo Marenca is dark, plush and inviting. As always, the Marenca is a Barolo of notable textural breadth and volume. Hints of mocha, leather, spice and grilled herbs add aromatic nuance to the dark-fleshed Nebbiolo fruit, but it is the wine's structure and overall depth that stand out most. Pira's Marenca has a way of developing beautifully in bottle and often surprises over time. I would cellar it for at least a few years.

Azienda Agricola Luigi Pira
Barolo Vigna Rionda, DOCG 2015

Vigna Rionda wordt door wijngeeks collectief als synoniem genoemd voor de Serralunga stijl. Ze zijn vaak ietsje transparanter, lichter van kleur, met name bij L.Pira, Massolino en, Anselma. De cru bezit echter een hartverwarmende intensiteit en persoonlijkheid. Het echte Grand Cru niveau herken je in de afdronk, net als in Bourgogne waar je Echezeaux na Vosne proeft.

A.Galloni: 93/100 The 2013 Barolo Vigna Rionda brings together power and sensuality, with striking inner sweetness and impeccable balance. In this vintage, the oak seems more measured and integrated than it has been in the recent past, which is a big positive. Succulent red cherry, rose petal, mint and spice gradually open up in an expressive Barolo that will naturally need a few more years to be at its very best.

Barolista blogspot: This is what dreams are made of - a stunningly gorgeous nose with the ripest berries, the deepest depth, a perfect balance and a intensity that must be experienced. A piece of art. The taste follows the nose with concentration, balance, structure and power. A future candidate for perfection. A must have. (tasted 2017/11)