Weingut Schätzel


Weingut Schätzel

"One of the most exciting new developments in German wine culture."(R.Parker)

Al 650 jaar bewerkt de familie Schätzel de wijnbergen van Nierstein. Toch voelt het domein aan als een jeugdige start-up waar met enthousiasme en ´akribie´ rieslingstokken op Europa´s meest gereputeerde Grand Crus worden bewerkt. In 2008 gooide Kai Schätzel het roer om. Ein Querkopf.

Rheinhessen: van massawijn tot rein en fijn

De industrialisering en de opwarming van de aarde heeft de reputatie van de streek geen goed gedaan. Karakterloze bodybuilders met veel alcohol en suiker worden nog steeds massaal gebotteld maar het tij keert. Kai Schätzel zorgt voor de heugelijke terugkeer van lage alcohol en minder tot geen restzoet. Licht en droog, Rijnwijn! Een mens wordt er dartel van.


Weingut Schätzel

Ode aan de ondergrond

De wijnstok staat waar hij moet staan. Op de steile hellingen aan de Rijn waar wortels in de diepte zoeken naar de mineralen in de rode leisteen. Al generaties worden wereldwijnen gebotteld op topliggingen als Hipping, Pettenthal en Ölberg. Vandaag staan de ranken weer tussen kruiden en bloemen en zorgt de biologische wijnbouw voor een wijngaard in balans met de natuur. Druiven rijpen trager zonder doping en de aromatische complexiteit van de veel kleinere druifjes is ronduit verbluffend.

Klassiek minimalisme

Maar liefst zes keer passeren de plukkers langs de ranken zodat enkel rijpe druiven in de kuipen komen. Er wordt terug met de voeten geplet, op een zachte manier. En net als de traditionalisten in Barolo,wordt in de kelder enkel in grote fouders gewerkt: No barrique, no steel. Wilde gistcellen zorgen voor een spontane gisting waarbij nagenoeg geen zwavel wordt gebruikt. Met een uitzonderlijk lang mostcontact en veel geduld, wordt vanaf dan zo weinig mogelijk gedaan om zoveel mogelijk natuur te behouden.


Weingut Schätzel

Culinaire combinatie

De flessen van Schätzel kraak je als aperitief. Ze proeven fris en ziltig als een gin-tonic op 11° en combineren voortreffelijk met sushi, sashimi, gerookte vis, schaaldieren en gebakken witvis, wintergroenten, salades en asperges.

Plaats nu je bestelling

De wijnen


Weingut Schätzel
2020 Naturweiß, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

Loepzuivere Silvaner, Müller-Thurgau en Riesling combi. Fris, fruit droog. Deze wijn is zonder zwavel gebotteld

Weingut Schätzel
2012 Silvaner Nierstein, Trocken,

Wat een mooi voorbeeld van hoe Silvaner uit de Rheinhessen kan rijpen! Kai heeft hier een zeer geconcentreerde droge wijn gebotteld die enorm gelaagd is. Complex en diep met een enorme intensiteit die je bij de keel grijpt. Prachtige finale in de afdronk.

Weingut Schätzel
2020 Riesling, Trocken, Rheinhessen, 11,0°

Scheermes-strak droge ´schiefer-riesling´.Beetje ´réduction noble´ in de neus, typisch voor de natuurlijke vinificatie.

Parker 90/100 : Quality of the dry entry-level is already spectaculary high!

Weingut Schätzel
2016 Riesling KabiNett, Rheinhessen, 8°

Strakke zuren én natuurzoet vormen samen een mega hyperbool die je enkel in een topjaar als 2016 op fles krijgt.

Gault & Millau: Druifzoet lichtgewicht met duidelijke expressie van de leisteen spankracht.

Parker 92/100.

Weingut Schätzel
2017 Riesling Reinschiefer Trocken, Nierstein

Net als de Von der Fels van Keller, de Tonschiefer van Dönnhoff en de Porphyr van Daniel Wagner, heeft Kai hier druiven uit de crus Hipping, Öllberg en Pettenthal gebruikt. Een fantastisch glas. Eén en al expressiviteit in de neus, mineraal en strak maar ook weer wild en onbezonnen. Op en top Nierstein.

Vinous 92/100

Grand Crus of Grosse Gewächse

Ondanks de combinatie van enorme maturiteit en hoge zuren, typisch voor een grote jaargang als 2015 bezitten de grand crus bij Kai Schätzel slechts 11.5%. Uit de door de VDP benoemde Grosse Lagen komen volgende droge Grosse Gewächse

De wijnen


Weingut Schätzel
2017 Riesling Ölberg GG, Rheinhessen

De Ölberg die pas in 2015 GG wordt, kreeg zelfs zonder zijn grand cru status al in 2014 de nodige egards van de pers. Heel verschillend van zijn 2 broers door de eerder kalkige ondergrond : wit fruit, rokerig, genereus.

R. Parker : a mouthful of salty, well-structured Riesling 93+/100.

Weingut Schätzel
2017 Riesling Hipping GG, Rheinhessen

Fijgeknoopte leisteen riesling van de ´Rote Hang´. Elegant en super mineraal. Grote bewaarwijn van de warmste, meest legendarische en iconische wijngaard boven de Rijn. Een flacon voor de keldercollectie.

Weingut Schätzel
2018 Riesling Pettenthal GG, Rheinhessen

De Pettenthal 2016 lag bij mijn bezoek in november 2019 nog steeds op vat. De 2018 GG is de beste wijn ooit gemaakt op het domein. Hij bezit een duizelingwekkende diepgang en complexiteit. Het ziltige steenfruit beheerst de afdronk en is typisch voor het Pettenthal.

R.Parker : 94/100. Benieuwd welke score de 2018 gaat krijgen. Wordt vervolgd.